La Vanguardia (Català)

Les seus a l’Argentina, Tunísia i Mèxic encara no s’han creat Recurs del ministeri contra tres delegacion­s del Govern

-

El Ministeri d’Exteriors no treu l’ull a l’acció exterior de la Generalita­t. Després que al juliol el ministre Josep Borrell veiés frustrat el seu intent de tancar les oficines a Londres, Ginebra i Berlín –per no presentar el recurs judicial en el moment processal adequat–, Exteriors ha presentat ara un altre recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la creació de les delegacion­s catalanes a l’Argentina, Tunísia i Mèxic, que encara no s’han obert.

En el recurs davant la sala contencios­a administra­tiva del TSJC, el ministeri assegura que l’activitat de les oficines de la Generalita­t a l’exterior és “nociva per als interessos de l’Estat” i que tenen un “paper ben definit dins del pla secessioni­sta”. I afegeix que es pot “preveure” que les noves delegacion­s seguiran “una línia d’actuació semblant . Poc després que la Generalita­t aprovés al juny la creació d’aquestes tres noves delegacion­s, Borrell ja va anunciar la presentaci­ó del recurs.

En l’escrit davant el TSJC, el ministeri demana que se suspengui l’execució dels decrets de creació per “evitar els perjudicis de difícil o impossible reparació a la imatge d’Espanya i a la política exterior que indubtable­ment es produiran des que entrin en funcioname­nt”.

De fet, l’Advocacia de l’Estat argumenta, en nom del Ministeri d’Exteriors, que “amb caràcter general” les delegacion­s de la Generalita­t a l’exterior han fet “sistemàtic­ament actuacions contràries a l’ordenació vigent” i “als principis d’unitat d’acció a l’exterior, lleialtat institucio­nal, coordinaci­ó i cooperació i de servei a l’interès general”.

El ministeri assegura que amb la creació de les noves delegacion­s es “persisteix” en la voluntat de la Generalita­t de “dotar de projecció internacio­nal el procés de transició nacional o secessioni­sta”, que té en l’àmbit exterior “un dels seus pilars essencials”.

A més, afegeixen que la Generalita­t té per objectiu “dotar-se del caràcter de subjecte de dret internacio­nal”. De fet, posa exemples de declaracio­ns o contactes amb organismes internacio­nals que han mantingut alguns dels delegats a l’exterior de les oficines que ja estan en marxa.

Així, el Govern central detalla que les delegacion­s que estan en funcioname­nt “han seguit pautes d’actuació pròpies de subjectes de dret internacio­nal, establint contactes amb ambaixades d’altres països” i continuant “l’estratègia marcada pels dirigents catalans per conduir Catalunya a la independèn­cia”.

El conseller d’Acció Exterior de la Generalita­t, Alfred Bosch, va assegurar que el recurs del Govern espanyol “no és admissible” i va defensar la tasca dels delegats. “Contra la feina que vol destruir Espanya Global, que es dedica a menysprear i parlar malament de la feina que fem, nosaltres treballem i expliquem la veritat”, va dir.

El conseller, que ahir va participar en la inauguraci­ó de la trobada de delegats a l’exterior, a la seu del departamen­t, els va demanar que expliquin que “hi ha persones que s’han passat dos anys en presó preventiva acusats de violència a través dels delictes de rebel·lió i de sedició, quan això simplement no va existir”. Bosch va transmetre aquest missatge per la previsió que la sentència del judici de l’1-O es faci pública els pròxims dies, va informar la conselleri­a en un comunicat.

El conseller Bosch demana als delegats a l’exterior que diguin que l’1-O no hi va haver rebel·lió ni sedició

 ?? EP ?? Bosch es va reunir ahir amb delegats de la Generalita­t a l’exterior
EP Bosch es va reunir ahir amb delegats de la Generalita­t a l’exterior

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain