La Vanguardia (Català)

Mediterràn­iament visibles

- Alfred Bosch i Pascual A.BOSCH I PASCUAL, conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucio­nals i Transparèn­cia

La Mediterràn­ia és un univers mental, una manera d’entendre l’existència i de mirar el món. Com diu l’escriptor bosniocroa­t Predag Matvejevic: “La mediterran­eïtat no s’hereta sinó que s’assoleix. És una decisió. I no un do. Diuen que a la Mediterràn­ia cada cop hi ha menys mediterran­is autèntics. No es tracta només de la història o la tradició, de la memòria o de la fe: la Mediterràn­ia potser també és el nostre destí”.

Sense bandejar una identitat que enllaça l’herència i la modernitat, les dues ribes de la mar compartida s’han anat reinventan­t al llarg de la història i, avui, Catalunya entén aquest primer cercle geogràfic, cada cop més divers, com el bressol on construir una ciutadania mediterràn­ia que ens permeti aparcar la idea de frontera associada amb el conflicte i esdevenir una frontissa entre el nord i el sud.

Amb l’aprovació de l’Estratègia Mediterràn­ia, el Govern de la Generalita­t es dota per primera vegada d’un full de ruta fet a mida d’aquest territori únic i el vincula a la diversitat i el diàleg, al veïnatge i les aliances en xarxa per millorar el coneixemen­t, el progrés i la innovació sense oblidar les noves economies.

A partir dels valors democràtic­s, de pau i solidarita­t, s’ha articulat una visió a mitjà i llarg termini, que s’alinea amb l’horitzó 2030 de l’agenda global que té com a guia els Objectius del Desenvolup­ament Sostenible. Perquè no podem ni desitgem defugir els grans reptes que afronta tot el conjunt del planeta: el xoc climàtic, la transició energètica, els desplaçame­nts de persones i les crisis humanitàri­es.

L’Estratègia Mediterràn­ia integra la perspectiv­a de gènere i cerca el compromís del sector privat, de les institucio­ns i la ciutadania per liderar un model de creixement inclusiu que faci visible la nostra manera de fer des de la mirada de la riba occidental, amb una capitalita­t mediterràn­ia de fet que ens pot aportar oportunita­ts i valor afegit.

Aquesta visió dinàmica, oberta i proactiva té com a guia un pla d’acció que enxarxa l’atracció i la projecció, l’intercanvi i la incidència. L’anàlisi de les relacions amb els diferents països que se situen a la riba sud millorarà els acords vigents i establirà plans específics per aprofundir els contactes amb altres pobles, en especial aquells d’on provenen les persones nouvingude­s a Catalunya, i transforma­r les causes estructura­ls de les migracions. La nova estratègia també servirà per concretar el desplegame­nt de les delegacion­s catalanes a l’exterior. I, en aquest sentit, tenim previst obrir-ne una a Tunísia ben aviat.

En un escenari on el volum de relacions no està sempre marcat per les distàncies, on afloren tensions com el rescat dels immigrants en alta mar, la integració de les persones nouvingude­s i el debat entre turisme i tradició, la mediterran­eïtat és una actitud. Volem ser mediterràn­iament visibles perquè tot allò que ve de la mar comuna té caràcter universal.

El Govern es dota d’un full de ruta fet a mida d’aquest territori i el vincula a la diversitat i el diàleg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain