La Vanguardia (Català)

Costa, a reinventar la ‘geringonça’

-

LES eleccions del proppassat diumenge a Portugal van confirmar el triomf ampli del Partit Socialista del primer ministre António Costa, que tanmateix no va aconseguir l’objectiu de la majoria absoluta, la qual cosa l’obliga a repetir la geringonça –l’aliança amb els partits d’esquerres– que ha protagonit­zat l’última legislatur­a lusitana. Per bé que amb alguns canvis, i potser importants.

Perquè António Costa ha guanyat marge de maniobra per negociar amb els que fins ara eren els seus socis, el Bloc d’Esquerres i el Partit Comunista, ja que mentre els socialiste­s han pujat, el Bloc ha baixat lleument i els comunistes han tingut una important caiguda. Això fa que el PS ja no necessiti aliar-se amb tots dos per tenir la majoria. Pactant amb un d’ells en té prou. Els comunistes han dit que ara exigiran que el pacte tingui objectius concrets, com la pujada del salari mínim. El Bloc s’ha mostrat més disposat a un acord de legislatur­a.

Comunistes i Bloc, tot i això, no tenen gaire marge de maniobra per fer altra cosa que continuar donant suport al PS a canvi d’un acord programàti­c que introdueix­i algunes mesures socials. António Costa també podria ampliar l’acord de legislatur­a al PAN, que ha passat d’un a quatre diputats, i a l’ecologista Livre, que ha tret un escó. El seu objectiu és clar: reforçar la centralita­t política del PS.

A la dreta, el democristi­à Centre Democràtic Social ha tingut un daltabaix que l’ha fet passar de 18 diputats a 5 i la seva líder ja va dimitir la nit electoral. I el centrista Partit Social Demòcrata, el principal partit de l’oposició, parla de victòria pel fet que Costa no hagi aconseguit la majoria absoluta, malgrat que ha obtingut els pitjors resultats des de l’any 1985. La dreta portuguesa ha donat clares mostres d’estar esgotada i sense discurs.

Els portugueso­s han ratificat el camí d’estabilita­t política recorregut pel seu Govern aquesta legislatur­a, que els ha permès superar una gravíssima crisi i assolir unes xifres macroeconò­miques impensable­s fa quatre anys. L’acord PS-Bloc-PC ha permès a l’Executiu de Costa tirar endavant les reformes necessàrie­s per sortir de la crisi i de l’austeritat. Per això l’electorat ha dit que vol un altre acord de les forces de progrés, mentre que les de dreta reculen i es disgreguen. Una dada preocupant és la irrupció, ni que sigui amb un únic diputat, de l’extrema dreta també al Parlament portuguès.

Les eleccions han mostrat que, al contrari del que passa en el convuls panorama polític europeu, el bipartidis­me continua sent la principal aposta de l’electorat, perquè entre el PS i el PSD sumen el 66% dels vots. El seu taló d’Aquil·les continua sent la baixa participac­ió, ja que l’abstenció va pujar fins al 45,5%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain