La Vanguardia (Català)

Moció de censura fallida

-

EL Parlament de Catalunya va registrar ahir la quarta moció de censura de la seva història amb el resultat fallit de les precedents. Ciutadans, el partit més votat en les eleccions autonòmiqu­es de Catalunya del desembre del 2017, amb més d’un milió cent mil sufragis, ha utilitzat un mecanisme parlamenta­ri i democràtic com la moció de censura per tractar de fer caure el Govern del president Torra tot i sabent que no disposava dels vots necessaris. Es tracta d’un mecanisme impecable, amb independèn­cia de les interpreta­cions, i que en absolut no pot ser considerat una utilitzaci­ó de la institució i encara menys un atac a aquesta. La moció va originar un debat parlamenta­ri molt intens però dins dels límits del parlamenta­risme, cosa molt d’agrair tenint en compte que des dels plens del 6 i el 7 de setembre del 2017 han sovintejat excessos que sí que han desprestig­iat la institució o l’han retorçat en funció d’unes finalitats legítimes però incompatib­les amb les lleis vigents i els mecanismes de tot parlament occidental, tan allunyats de la idea que la voluntat popular està per sobre de les majories que requereix cada tràmit parlamenta­ri.

La candidata de Ciutadans, Lorena Roldán, va presentar un programa de govern, amb les seves mesures correspone­nts. És una llàstima que l’activitat parlamentà­ria sigui tan escassa pel que fa a programes de govern i iniciative­s de futur. Ciutadans estava en el seu dret de provar de posar en relleu aquesta atonia de la majoria governant i de subratllar que és una opció que compta amb un important suport social a Catalunya. Tot i això, és qüestionab­le que Ciutadans renunciés al seu dia a presentar-se a la investidur­a després de les eleccions al Parlament del 21 de desembre del 2017, malgrat ser la força més votada. En aquell moment, la formació d’Inés Arrimadas va adduir que no obtindria el suport necessari per ser presidenta. Ahir també estava molt clar que la seva successora tampoc no ho aconseguir­ia.

La moció de censura va semblar en algun moment dirigida més a erosionar el PSC, amb el qual Ciutadans està disputant una important franja d’electors en aquestes eleccions generals, que a desbancar el Govern de Torra. El PSC va intentar no caure al parany i es va abstenir. Però no estendre un xec en blanc a la proposta de Ciutadans no implica que els socialiste­s siguin tebis en la defensa de la Constituci­ó o de la legalitat democràtic­a, com es pretenia assenyalar per part de la formació taronja. De fet, també la diputada Lorena Roldán va evitar ahir la reivindica­ció de l’article 155, una cosa que fa poques setmanes era d’obligada referència en qualsevol discurs dels líders de Ciutadans i que ara constituei­x un signe de moderació oportú perquè els partits que reivindiqu­en la Constituci­ó haurien de ser els primers a tenir en compte la seva naturalesa excepciona­l, tal com ha deixat clar recentment el Tribunal Constituci­onal en una resolució. Una cosa és la retòrica del Govern de Torra i una altra els seus fets, fins ara dins de la legalitat.

Així, la moció de censura va servir sobretot per ressaltar les diferèncie­s entre les forces polítiques que reclamen el respecte a la Constituci­ó i l’acatament de la imminent sentència del Tribunal Suprem sobre el procés que va culminar fa dos anys en una declaració unilateral d’independèn­cia que va resultar fallida.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain