La Vanguardia (Català)

Simetria política

- Fèlix Riera

L’aparició del projecte d’Íñigo Errejón, Més País, provoca una interessan­t simetria política entre la dreta i l’esquerra. Estableix una simetria en el nombre el d’actors que participar­an en la dreta, amb PP, Ciutadans i Vox, i l’esquerra, amb el PSOE, Unides Podem i Més País. La simetria dibuixa per molts una lluita de blocs més equilibrad­a; per d’altres, pot posar en perill la majoria del PSOE.

El més interessan­t d’aquesta simetria, que sembla perfecta, és que, si ens hi fixem amb atenció, veurem algunes diferèncie­s notables que permeten aventurar que el bloc de l’esquerra surt guanyant. La irrupció de Vox en les passades eleccions va suposar la divisió de la dreta i la radicalitz­ació

F. RIERA, del PP i Ciutadans, mentre que l’aparició d’Íñigo Errejón implica poder unificar més l’esquerra i moderar-la de cara a un futur govern. Santiago Abascal pretenia guanyar el PP i Ciutadans en nombre d’escons. No obstant això, Errejón busca possibilit­ar posar en marxa un govern d’esquerra, més enllà dels resultats en benefici del seu propi partit. L’oferta de Vox buscava canviar la unitat d’Espanya, mentre que la d’Errejón cerca que sigui més social.

El gran error d’Unides Podem va ser no advertir que, tard o d’hora, Íñigo Errejón intentaria implementa­r el que feia anys que predicava dins de Podem. La seva aposta, llavors i ara, era impulsar un gran projecte d’esquerra per a Espanya que no estigués hipotecat per estèrils apel·lacions a les utopies interessad­es de l’esquerra radical. La moderació d’Errejón és producte del seu radicalism­e social, mentre que la radicalita­t d’Iglesias és producte del seu conservado­risme ideològic. La irrupció d’Íñigo Errejón dona ales i impulsa els votants d’esquerra a pensar que és possible un govern d’esquerra ampli i estable. La irrupció de Vox va impulsar els votants de dretes a haver de triar entre una dreta o una altra. Més País uneix una bona part de l’esquerra. Vox divideix la dreta. El partit d’Errejón ve a sumar i el de Vox va venir per desplaçar.

Tot això ens dona poderoses raons per observar que l’aparent simetria política entre les ofertes d’esquerra i dreta amaga una qüestió decisiva: que l’aparició del nou partit d’Errejón genera il·lusió, mentre que la irrupció de Vox genera preocupaci­ó.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain