La Vanguardia (Català)

Expectativ­es i actituds

- Miguel Ángel Aguilar

Veníem dels aniversari­s. La Diada a mig pal i l’1-O, on apuntava la fatiga del material. Les pancartes que havíem de mantenir, impasible el ademán, vam acabar per despenjar-les per evitar-nos l’espectacle que ho fessin els Mossos. Passen els dies i tot són arengues incitant a l’aturada de país i les desobedièn­cies convocades per les institucio­ns. I així s’escampa el desconcert sobre el que pugui sobrevenir com a resposta a les sentències imminents.

Javier Pradera insistia que les actituds es configuren en funció de les expectativ­es. I està comprovada la tendència generalitz­ada d’anar rabents en socors del vencedor. Chaves Nogales va descriure el fenomen dels denominats resistents del 25 d’agost, i com tots els que havien trobat un modus vivendi profitós amb els ocupants nazis, una vegada alliberat París, van fer els exercicis de transvesti­sme convenient­s per presentar-se com a resistents. Entre nosaltres també va ser sorprenent el nombre de valerosos antifranqu­istes que van sorgir una vegada sepultat Franco a la basílica del Valle de los Caídos.

L’itinerari del procés reflecteix també aquestes alternativ­es de cauteles i entusiasme­s. Quan allò de “Francisco Franco Caudillo d’Espanya, responsabl­e davant Déu i davant la història” semblava dotat de perennitat il·limitada, la directiva del Futbol Club Barcelona li va fer entrega de les distincion­s més preuades, que només ara, gairebé 70 anys després, s’ha atrevit a retirar-li. De manera que, en algun moment, algú haurà d’aclarir que tots els assumptes i les guerres que van dividir Espanya van dividir Catalunya de la mateixa manera, de la guerra de Successió fins a la Guerra Civil.

En la intervenci­ó el 3 d’octubre del 2017 el rei Felip VI va assenyalar la deslleialt­at com a origen del problema, va dir als catalans “no esteu sols” perquè cap d’ells no es pot deixar en el desemparam­ent sense protecció dels seus drets i llibertats, i va afirmar que les institucio­ns complirien els seus deures. Dos anys després, quan es faci pública la sentència del procés, aquestes paraules hauran de seguir vigents. Pío Cabanillas, estalviant-se pronòstics, deia “guanyarem, encara no sabem qui”. Així que ho sapiguem, vindran les adhesions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain