La Vanguardia (Català)

Mart havia tingut grans llacs d’aigua salada en el passat

- CRISTINA SÁEZ

El Curiosity de la NASA continua proporcion­ant informació sobre el passat de Mart. L’anàlisi de sediments trobats al cràter Gale, ubicat a l’equador marcià, suggereix que fa uns 3.500 milions d’anys en aquell punt del planeta vermell hi va haver grans llacs d’aigua salada. Aquest resultat és important perquè aporta una peça clau per entendre com el planeta vermell va passar de ser un món semblant a la Terra, recobert d’aigua, amb rius, llacs i mars que potser van acollir vida microbiana, a un paratge àrid.

Investigad­ors de l’Institut Tecnològic de Califòrnia (Caltech), liderats per William Rapin, han analitzat els sediments amb una alta concentrac­ió de sals detectats pel robot Curiosity, que va arribar al cràter Gale el 2012 en una missió que pretén determinar si en aquella regió marciana alguna vegada hi havia hagut vida.

Segons publica Nature Geoscience, els investigad­ors hi han detectat una gran concentrac­ió de sals, sobretot sulfats de calci i sulfat de magnesi, i consideren que són vestigis d’antics llacs d’aigua salada que es van evaporar a mesura que el clima marcià experiment­ava cicles més àrids.

“Fa 3.500 milions d’anys, Mart tenia aigua líquida i una important activitat volcànica i perdia la seva atmosfera, que s’escapava cap a l’espai”, assegura Rapin, que assenyala que “això va afectar de manera crucial el clima marcià”. Aquests antics llacs salats expliquen en part què va passar en aquell període crucial de la història de Mart. Els investigad­ors assenyalen que els seus resultats també informen sobre “les molècules disponible­s per a la vida i els canvis del voltant que aquella vida, si és que n’hi havia hagut mai, va haver d’afrontar”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain