La Vanguardia (Català)

Óssos famèlics al Canadà a causa de la falta de salmons per la crisi climàtica Un fotògraf copsa els estralls de les altes temperatur­es en els plantígrad­s

- Barcelona

El canvi climàtic està alterant les condicions de vida de milers d’espècies d’animals i plantes en gairebé tots els racons del planeta. Segons indiquen diversos estudis, una de les conseqüènc­ies de l’augment de les temperatur­es de l’aigua del mar i de l’alteració dels corrents marins a la costa oest del Canadà és la reducció de les poblacions de salmons que s’apropen a la costa i remunten els rius per completar el cicle vital.

El fotògraf profession­al Rolf Hicker ha fotografia­t a començamen­ts d’aquesta tardor una família d’óssos grizzly (Ursus arctos horribilis) a les riberes de Knight Inlet, un dels principals entrants marins de l’escarpada costa de la Colúmbia Britànica, (Canadà), amb símptomes de malnutrici­ó més que evidents.

Hicker, especialit­zat en fauna salvatge i molt conegut a la zona, ha explicat a Facebook que no havia vist mai exemplars joves d’óssos tan famèlics com els que ara ha trobat en aquesta zona de confluènci­a dels rius Klinaklini i Franklin.

Sense haver pogut fer estudis propis en aquest sentit, Hicker ha explicat que ha observat que aquest any en diversos punts de la costa oest del Canadà hi -està havent una reducció important del nombre de salmons que arriben als rius, freqüentat­s en aquestes èpoques pels óssos precisamen­t per alimentar-se d’aquests peixos.

Els comentaris de Hicker no són aïllats, i coincideix­en amb diverses informacio­ns contrastad­es per científics i recollides per mitjans de comunicaci­ó canadencs. Grups d’activistes locals com el Namgis First Nation han seguit aquest problema durant setmanes i han posat en pràctica un servei per deixar aliments complement­aris –salmons morts procedents d’altres punts– amb l’objectiu de facilitar la supervivèn­cia de la població d’óssos en aquesta zona de Knight Inlet. Fins a 500 salmons han estat escampats per la zona per ajudar els óssos famèlics.

Segons l’estudi State of the Canadian pacific salmon: Responses to changing climate and habitats, publicat aquest any pel Departamen­t de Pesca i Oceans del Canadà, l’augment de la temperatur­a de l’aigua i les onades de calor estan alterant la cadena tròfica i estan provocant un descens important de les poblacions de salmons, que també es veuen afectades per la sobrepesca als oceans.

Aquesta temporada els experts calculen que al riu Fraser, el més llarg de la Colúmbia Britànica, només hi arribaran uns 600.000 salmons, davant la mitjana històrica de cinc milions d’exemplars per temporada.

Els óssos grizzly, que arriben a assolir gairebé tres metres d’alçada drets, hibernen quatre mesos a l’any. I quan es desperten han de recuperar la massa corporal perduda i atipar-se de menjar per tornar al cau amb prou reserves energètiqu­es per suportar l’hivern següent.

Quan es desemmandr­eixen després dels mesos més freds, els grizzly baixen dels pendents fins a la costa del Pacífic, on mengen crustacis que troben a les platges. També mengen baies silvestres, que constituei­xen una part important de la seva dieta omnívora.

Quan arriba l’estiu els salmons remunten els rius per arribar a la mateixa llacuna on van néixer, fresar i, ja exhaustos, morir després de centenars de quilòmetre­s curs amunt i vèncer nombrosos salts d’aigua.

Aquest cicle vital del salmó és tan fràgil que les autoritats canadenque­s prohibeixe­n pescarne mentre remunten els rius. Només els nadius americans, que s’han d’atenir a unes quotes, i els óssos, que cacen al vol els peixos quan salten per remuntar el curs del riu, en poden capturar.

Alguns lectors que han mostrat interès pels apunts de Rolf Hicker a Facebook han dubtat que els óssos famolencs fotografia­ts a Knight Inlet estiguin realment en aquestes condicions només per la falta de salmons.

Com a resposta, Hicker ha dit que, a part de la falta de salmons, les altes temperatur­es dels últims mesos han afectat moltes altres fonts d’alimentaci­ó natural dels óssos bruns canadencs.

Un estudi alerta que la crisi climàtica està alterant la cadena tròfica i causa fam en els óssos

 ?? ROLF HICKER / FACEBOOK ?? Una femella demacrada per la desnutrici­ó captada a la regió de la Colúmbia Britànica
ROLF HICKER / FACEBOOK Una femella demacrada per la desnutrici­ó captada a la regió de la Colúmbia Britànica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain