La Vanguardia (Català)

El Vaticà reclou el jesuïta del Sant Ignasi que va abusar de dos germans

Pere Sala no podrà sortir sense permís, acostar-se a menors ni donar sagrament

- CARINA FARRERAS

La Congregaci­ó per a la Doctrina de la Fe del Vaticà ha decretat una mena de reclusió, revisable cada tres anys, per al religiós jesuïta Pere Sala, de 95 anys i exprofesso­r de l’escola dels Jesuïtes de Sant Ignasi de Barcelona, que va abusar dels germans Jordi i Oriol Mata als setanta, quan tenien entre 10 i 14 anys. Ahir ho va assegurar un comunicat de la Companyia de Jesús a Espanya, que assenyala que el religiós va ser informat divendres, i les víctimes que van denunciar els fets, ahir.

L’òrgan encarregat d’investigar els abusos sexuals a l’Església catòlica retira a Sala la possibilit­at d’exercir els sagraments i de sortir de la residència sense el permís exprés d’un superior. Té prohibit concedir entreviste­s als mitjans de comunicaci­ó i disposar d’un perfil a les xarxes socials. Tampoc no pot estar en contacte amb menors ni comunicar-se amb les víctimes, a excepció d’una carta de disculpa que Sala ja els ha enviat, segons ahir va informar El Periódico. “El que més desitjo és acabar els meus dies en pau amb mi mateix –assenyala a la missiva– (...) Us dec una disculpa encara que sigui després de tant temps transcorre­gut des que us vaig conèixer”. Al breu escrit admet que va tenir una conducta “impròpia” per ser un jesuïta i un educador i demana perdó pels afectes negatius que va poder tenir en les seves vides. Acaba amb un “Ho sento de debò”. Les víctimes no han acceptat les disculpes. Fa un mes van presentar una querella contra els jesuïtes per encobrimen­t.

En cas d’incomplime­nt d’aquestes mesures podria ser castigat amb altres penes, fins a la dimissió de l’estat clerical i de la Companyia de Jesús, segons el comunicat.

Pere Sala viu en una residència de l’orde a Sant Cugat del Vallès, i ja estava sotmès a mesures cautelars similars, com la reclusió a la comunitat, la prohibició d’estar en contacte amb menors i prohibició de desenvolup­ar activitat pastoral i sagramenta­l. Es va decidir a l’abril després que s’obrís el procés canònic per ordre del superior espanyol jesuïta que va enviar l’informe a la cúria general de la Companyia de Jesús, que el va traslladar a la Congregaci­ó per a la Doctrina de la Fe de la Santa Seu.

La resolució del Vaticà segueix els preceptes del dret canònic, que, a diferència dels civils, manté la vigència del delicte durant 20 anys després que la víctima compleixi la majoria d’edat. Excepciona­lment, i en funció de la gravetat dels fets, pot dictaminar penes després d’aquest període. I és el cas, ja que han passat més de dues dècades des que es van perpetrar els abusos.

Les obligacion­s decretades a Pere Sala són similars a les que el Vaticà va imposar al setembre al sacerdot Tomàs Pons, que va ser 33 anys rector de Vilobí d’Onyar i 29 de l’escola Bell-lloc de Girona, per haver abusat presumptam­ent de mitja dotzena de menors.

Els abusos sexuals perpetrats pel professor del Sant Ignasi va ser denunciats a començamen­ts d’any pels germans Mata, Jordi i Oriol, que actualment viuen a la Gran Bretanya i a Mèxic, respectiva­ment. També van denunciar un altre docent, Lluís Tó, que la companyia va allunyar de l’escola enviant-lo a Bolívia, on es va estar durant anys. Tó va morir abans de les denúncies.

El delicte d’abusos ha prescrit però les víctimes s’han querellat per omissió d’auxili contra la Companyia de Jesús. En concret, acusen diversos docents de no haver fet res, ni prestar ajuda ni posar en coneixemen­t de les autoritats el que ells van explicar quan eren nens. Els acusats són el rector i cap d’estudis, dos professors, un auxiliar i –com a responsabl­es civils subsidiari­s– contra l’escola Sant Ignasi, la Companyia de Jesús i la Fundació Jesuïtes Educació.

En total, a Jesuïtes hi ha nou professors investigat­s i uns 20 exalumnes afectats segons la companyia, que va obrir un correu de comunicaci­ó per atendre possibles casos d’abusos.

Els últims dos anys un centenar d’adults han denunciat públicamen­t que van ser víctimes d’abusos d’algun membre de l’Església, com és el cas de la parròquia de Constantí (Tarragona), el rector de Vilobí d’Onyar o, més notori, el de l’escolania de l’Abadia de Montserrat.

Les dues víctimes han rebut una carta en què el pare Sala demana perdó per una conducta “impròpia”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain