La Vanguardia (Català)

Indignació per l’aparició d’un ninot de Thunberg penjat d’un pont a Roma

- ANNA BUJ

L’impacte que està causant Greta Thunberg, la jove sueca que s’ha convertit en la veu mundial de la lluita contra la crisi climàtica, està tenint moltes conseqüènc­ies. També esgarrifos­es. Ahir al matí un ninot que volia representa­r l’adolescent va aparèixer penjant d’un pont de Roma, una acció que ja està sent investigad­a per les autoritats italianes i que ha provocat la indignació dels màxims exponents polítics al país.

La policia italiana va confirmar a La Vanguardia que el ninot va ser vist per primera vegada a les 7.43 h del matí sota un pont al carrer Isaac Newton, al sud de la capital italiana. Es tractava d’un titella amb un impermeabl­e i les trenes caracterís­tiques que sempre porta Thunberg penjat amb una soga i que, segons els mitjans locals, portava escrit un cartell amb les paraules “Greta is your god” (La Greta és el teu Déu). La policia va aparèixer ràpidament al lloc, va despenjar el ninot i ha obert una investigac­ió per identifica­r els responsabl­es. Els mitjans italians apuntaven que un grup de Facebook anomenat Gli Svegli (els desperts) ha reivindica­t l’autoria i ha amenaçat amb més accions. Ahir la Fiscalia de Roma esperava totes les informacio­ns policials per imputar aquest fet com un presumpte delicte d’amenaces amb greuge.

Diversos polítics italians, des de l’alcaldessa de Roma, Virginia Raggi, fins al ministre de Medi Ambient, Sergio Costa, han condemnat l’acció i han manifestat la seva solidarita­t amb l’activista sueca i la seva família. “El nostre compromís amb el clima no s’atura”, va avisar Raggi. “Tots nosaltres, cada ciutadà compromès amb el clima i amb el planeta, i no només això, ens hem de sentir afectats. És un acte inacceptab­le i criminal que ens farà encara més compactes al mateix front”, va avisar Costa. El nou Govern italià del Moviment 5 Estrelles i el Partit Demòcrata ha establert la defensa del medi ambient com una de les màximes prioritats de la legislatur­a, i s’ha compromès a llançar l’anomenat Green New Deal, una sèrie de mesures per lluitar contra el canvi climàtic com, per exemple,

Manifestan­ts d’arreu del món enceten dues setmanes d’accions per protestar davant la crisi climàtica

impostos als productes més contaminan­ts.

La fèrria lluita de Thunberg, que ha promogut la sèrie de manifestac­ions Fridays for Future, també ha generat un moviment de forta animadvers­ió contra ella. El seu dur discurs a les Nacions Unides va ser un dels més aplaudits, però també criticat a les xarxes socials.

Ahir, dues setmanes després de la crida de Thunberg als dirigents mundials amb les ja històrique­s paraules “Com us atreviu”, els militants ecologiste­s del moviment Extinction Rebellion van llançar una sèrie d’accions arreu del món, des de Sydney fins a Londres, passant per Berlín i Madrid. Es tracta de dues setmanes d’accions pacífiques per denunciar la inacció “criminal” dels governs davant la crisi climàtica.

Milers de manifestan­ts van prendre els carrers en diverses ciutats. A Londres la policia va arrestar 135 activistes que van bloquejar ponts i carrers del centre. També hi va haver un centenar de detencions a Holanda contra manifestan­ts que van bloquejar el carrer davant el museu nacional. A Alemanya la capitana Carola Rackete, coneguda per haver-se enfrontat a Matteo Salvini, va liderar les protestes.

 ?? EMILIO NARANJO / EFE ?? Cara i creu A dalt, el ninot que va aparèixer penjat en un pont de Roma. A l’esquerra, la protesta d’un grup d’activistes ahir a Madrid
EMILIO NARANJO / EFE Cara i creu A dalt, el ninot que va aparèixer penjat en un pont de Roma. A l’esquerra, la protesta d’un grup d’activistes ahir a Madrid
 ?? TWITTER ??
TWITTER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain