La Vanguardia (Català)

Senyalitza­ció per a motoristes que ‘fan revolts’

La carretera del pantà de Foix acull un test per situar unes noves marques sobre la calçada que guiaran en la conducció

- ÓSCAR MUÑOZ Castellet i la Gornal

Fer revolts serà més segur d’aquí uns quants mesos. Les carreteres catalanes que acostumen a rebre motoristes en el seu temps de lleure per a aquesta pràctica, que no són poques, incorporar­an una nova senyalitza­ció, sobretot horitzonta­l, encaminada a millorar-ne la seguretat. Unes marques a la calçada els guiaran pel millor traçat a fi de no envair el sentit contrari ni sortir de la via i, així, evitar ac40% cidents. La carretera que voreja el pantà de Foix, al municipi de Castellet i la Gornal (Alt Penedès), va acollir ahir el test previ a la implantaci­ó d’aquests nous elements. La previsió és que aquesta tardor la via estigui senyalitza­da. I, després de la seva avaluació, a partir de l’any que ve, estendre l’actuació progressiv­ament a altres rutes.

La mesura, impulsada pel Servei Català de Trànsit i el Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat, s’inspira en una solució aplicada a Àustria des de fa dos anys que ha acabat amb bons resultats, ja que un dels motoristes han canviat la manera de conduir en aquesta mena de carreteres. A Espanya hi ha una experiènci­a a La Rioja, però, apunten aquests organismes, no s’ajusta al que es preveu fer a Catalunya.

Les noves marques sobre la calçada (cercles, triangles o quadrats, encara no s’ha decidit) no es podran trepitjar. Així, sempre que no se superin els límits de velocitat, la moto o el motorista –de vegades és el seu cos i no el vehicle el que queda exposat– difícilmen­t envairan el sentit contrari, amb el risc patir una col·lisió frontal, ni sortiran de la via, cosa que pot comportar una caiguda. Aquests són els dos principals tipus d’accidents que tenen lloc amb aquest vehicle.

“Volem fer la carretera més segura, no marcar un circuit: Marc Márquez no guanya els mundials aquí”, va subratllar Xavier Flores, director general d’Infraestru­ctures de Mobilitat. El director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, va insistir que “es tracta d’indicar el traçat més segur, no el més ràpid”. Per tant, és “una ajuda més a la conducció que ens ha d’ajudar a rebaixar l’accidental­itat”, va destacar. Hi ha tres elements clau en aquesta mena de via, va apuntar Ferran Roca, director de TCC, empresa que participa en el programa de formació 3.0 de Trànsit per a motoristes: la velocitat, la posició del cos i el vehicle a la via, i la frenada correcta quan ens aproximem al revolt.

El test a la carretera del pantà de Foix (BV-2115) es va desplegar en un tram de 4,5 quilòmetre­s en què hi ha sis revolts pronunciat­s. En total, aquesta via té una trentena de punts perillosos al llarg de 13 quilòmetre­s. Per a la prova es va tenir la participac­ió de quatre motoristes de la divisió de trànsit dels Mossos d’Esquadra, dos de TCC i d’Anesdor –l’associació d’empreses del sector de la moto– i un helicòpter, a més de tècnics del Servei Català de Trànsit i de Territori.

Es vol tenir la primera via senyalitza­da aquesta tardor i estendre l’experiènci­a a d’altres a partir de l’any que ve

 ?? XAVI JURIO ??
XAVI JURIO
 ?? LV ?? Model austríac A la foto superior, motoristes dels Mossos i tècnics durant el test d’ahir a la zona del pantà de Foix. A sota, la senyalitza­ció implantada amb èxit a diverses carreteres d’Àustria
LV Model austríac A la foto superior, motoristes dels Mossos i tècnics durant el test d’ahir a la zona del pantà de Foix. A sota, la senyalitza­ció implantada amb èxit a diverses carreteres d’Àustria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain