La Vanguardia (Català)

Augmenta un 50% el nombre de menors amb perfil de refugiat

- JULIETTE GEAY

El Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (Saier) de Barcelona va atendre, durant la primera meitat d’aquest any, un total de 1.304 menors amb perfil de refugiat, una xifra que representa un 50% més que els registrats durant el mateix període del 2018. Aquests nens van arribar a Barcelona amb la família.

Del total de persones ateses durant els sis primers mesos, 12.332 (un 46%) encaixen en les caracterís­tiques dels sol·licitants d’asil, cosa que no vol dir que finalment acabin començant els tràmits.

Davant aquesta nova tipologia d’immigrants, el Saier ha ampliat les seves instal·lacions traslladan­t la seu principal a un nou edifici, al carrer Tarragona del barri d’Hostafranc­s.

En una visita guiada per les instal·lacions, Marc Serra, regidor de Drets de la Ciutadania i Immigració, va ensenyar sales d’atenció més grans i més adequades a l’atenció a les famílies. A l’entrada s’hi han disposat tres taules per a les primeres entreviste­s que, per les seves caracterís­tiques, garanteixe­n “més intimitat als usuaris”. El lloc també disposa d’un espai infantil.

Aquest nou edifici, ja en funcioname­nt, actua com a porta d’entrada per a tots els immigrants. Són derivats a altres serveis en funció de la seva sol·licitud, la seva vulnerabil­itat i l’emergència de la situació.

Les altres oficines del Saier, situades a l’avinguda Paral·lel i Al carrer Font Honrada, se centren en els serveis jurídics i en les àrees d’atenció a les persones que ja estan seguint els plans d’acollida als refugiats.

En l’àmbit administra­tiu, es va implementa­r un sistema de cita prèvia a fi d’evitar cues al carrer. Cada dia es fan al voltant de 100

estatals

Durant el primer semestre el Servei d’Atenció a Immigrants de Barcelona va atendre 12.332 persones

entreviste­s ordinàries, a les quals s’afegeixen prop de 25 citacions d’emergència jurídica o social.

La majoria de persones que aquest primer semestre han anat al Saier procedeixe­n de Veneçuela, Colòmbia i Hondures. L’organisme estima que aquest 2019 superarà la xifra de 20.000 persones que es van atendre el 2018.

En aquest sentit, Serra va demanar al Govern central de recuperar els fons d’acollida per a municipis: “Eren 200 milions per a tot Espanya, quatre dels quals per a Barcelona. No pot ser que els ajuntament­s estiguin sols davant aquesta situació”.

El cost de les obres d’aquest nou edifici, que és de propietat municipal, ha estat de 500.000 euros.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain