La Vanguardia (Català)

Barcelona busca fons per al turisme cultural

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, proposa de millorar l’oferta amb aportacion­s públiques i privades

- RAMON SUÑÉ

El debat sobre el canvi de model turístic de Barcelona continua cremant etapes. Després de l’aprovació, la setmana passada al ple de l’Ajuntament, de la proposta per establir un nou gravamen a l’allotjamen­t turístic, el primer tinent d’alcalde, el socialista Jaume Collboni, va aprofitar la seva intervenci­ó al Summit Economy and Shopping, celebrat ahir a Madrid, per recuperar una idea que ja havia llançat a començamen­ts d’aquest any, quan encara era a l’oposició. Collboni proposa la creació d’un fons dotat amb aportacion­s públiques i privades per desenvolup­ar actuacions concretes a favor del turisme sostenible i potenciar l’oferta cultural de la ciutat.

Collboni planteja aquest fons amb una triple finalitat: de promoció turística de Barcelona i la seva àrea metropolit­ana amb l’objectiu d’anar a buscar el visitant que realment pot ser interessan­t i no el depredador de la ciutat, ajudar els operadors (des d’hotels i restaurant­s fins a equipament­s culturals) a fer la reconversi­ó necessària cap a un nou model de turisme més sostenible i millorar l’oferta cultural a fi d’atreure aquest turisme de qualitat i respectuós amb la destinació que apareix cada vegada amb més força en el punt de mira de les estratègie­s de captació de visitants de ciutats com Londres, Nova York, Amsterdam o Lisboa, per citar només quatre dels exemples que està estudiant Barcelona. Els diners procedents d’aquest fons contribuir­ien, entre altres coses, a restauraci­ons de patrimoni, a l’organitzac­ió de festivals internacio­nals de teatre, dansa, música o circ i a enriquir la programaci­ó cultural, sobretot en mesos com l’agost, en què Barcelona pateix una orfandat notable en aquest àmbit.

El debat que s’obrirà els pròxims mesos sobre aquest fons publicopri­vat no és aliè a la transforma­ció que també experiment­arà a curt i mitjà termini el Consorci de Turisme de Barcelona, un instrument d’èxit que va contribuir decisivame­nt a situar la capital catalana entre les principals destinacio­ns del planeta.

El primer tinent d’alcalde, acompanyat del regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, va intervenir en el fòrum celebrat a Madrid davant un grup selecte d’operadors, institucio­ns i grups econòmics vinculats amb l’activitat turística. En la trobada, els representa­nts de l’Ajuntament van voler projectar la imatge de fortalesa i estabilita­t de la ciutat mirant d’aïllar-la de les qüestions de caire polític que ben aviat podrien alterar aquesta imatge positiva tan necessària per a aquest sector. Aquesta no és l’única acció en aquesta direcció que estan desenvolup­ant d’un temps ençà, d’una manera discreta, sense publicitar-la, alguns responsabl­es econòmics del Consistori barceloní. Aquesta mateixa setmana, per exemple, el mateix Collboni té prevista una trobada amb correspons­als dels mitjans estrangers.

L’Ajuntament continua obrint noves carpetes del debat sobre la renovació del model turístic

 ?? MANÉ ESPINOSA / ARXIU ?? Gran afluència de visitants al Macba durant l’última edició de la Nit dels Museus, una imatge poc habitual
MANÉ ESPINOSA / ARXIU Gran afluència de visitants al Macba durant l’última edició de la Nit dels Museus, una imatge poc habitual

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain