La Vanguardia (Català)

Carles Gustau de Suècia redueix la casa reial al mínim

Els tres fills de Magdalena i els dos de Carles Felip ja no seran alteses reials ni assumiran tasques institucio­nals

- Redacció

El rei Carles Gustau de Suècia ha reduït al mínim el nombre de persones que pertanyen a la casa reial, de manera que, dels seus set nets, només els dos fills de la princesa hereva, Victòria, i el príncep Daniel –Estela (7) i Òscar (3)– tindran funcions oficials per estar en la línia de successió directa. Ahir la corona va anunciar aquests canvis per “aclarir quines persones estan dins la casa reial i qui desenvolup­a tasques oficials representa­t el cap de l’Estat”.

Els fills dels prínceps Carles Felip i Sofia –Alexandre (3) i Gabriel (2)– i els de la princesa Magdalena i Christophe­r O’Neill –Elionor (5), Nicolau (4) i Adriana (1)– continuara­n formant part de la família del rei i conservara­n els títols de ducs i duquesses, però perdran el tractament d’alteses reials, un títol que implica assumir tasques institucio­nals, cosa que ja no passarà. La corona sueca no els donarà cap assignació econòmica i quan siguin més grans no tindran restriccio­ns per treballar en allò que vulguin o emprendre negocis privats.

Segons els experts del país escandinau, Carles Gustau respon així a les pressions polítiques a fi d’evitar, en el futur, que les arques públiques mantinguin una família reial cada cop més extensa.

El comunicat també indica que “El rei i la princesa hereva, juntament amb la reina i el príncep Daniel, són els representa­nts principals de Suècia al país i davant altres estats”. La princesa Estela i el príncep Òscar, fills de Victòria de Suècia, seran els únics nets del rei amb representa­ció oficial.

El príncep Carles Felip i la princesa Sofia i la princesa Magdalena, segons aclareix el comunicat oficial, continuara­n la seva tasca dins les fundacions i en suport a organitzac­ions sense finalitats de lucre. A més a més, duran a terme les activitats oficials que els encarregui el rei”. El marit de la princesa Magdalena, Christophe­r O’Neill, ja va renunciar als títols que li corresponi­en per matrimoni per continuar la seva activitat empresaria­l: forma part de la família reial però no de la casa reial de Suècia.

Després de difondre’s el comunicat, Magdalena de Suècia va publicar al seu compte d’Instagram: “Avui la Corona ha fet públic que els meus fills Elionor, Nicolau i Adriana ja no pertanyera­n a la casa reial. Aquesta decisió ha estat meditada des de fa molt de temps. En Chris i jo pensem que és bo que els nostres fills tinguin més oportunita­t de donar forma a les seves pròpies vides com a individus en el futur”. El text va acompanyat d’una imatge en què la princesa sueca apareix amb els tres fills però sense el marit.

El príncep Carles Felip, per la seva banda, va publicar una foto en què apareix amb la seva dona, la princesa Sofia, i els dos nens amb el text: “El rei ha anunciat la decisió que els nostres fills ja no tinguin el títol d’altesa reial. Veiem això molt positiu per a l’Alexandre i per a en Gabriel, ja que tindran opcions més lliures en la vida. Conservara­n els seus títols de ducats, que valorem i dels quals ens sentim orgullosos”.

La decisió del rei de Suècia arriba després que la setmana passada Margarida de Dinamarca atorgués més poders a la seva nora, la princesa Maria, que serà regent del regne i podrà substituir-la quan la reina no pugui exercir les seves funcions. És un gest de confiança que l’equipara en funcions amb el seu marit i hereu, Frederic; el seu cunyat, el príncep Joaquim i la germana de la reina, la princesa Benedicta.

Els germans de la princesa Victòria diuen que així els seus descendent­s podran tenir vida pròpia

 ?? ANNA-LENA AHLSTRÖM / CASA REIAL SUECA ?? Els reis Carles Gustau i Sílvia amb la princesa Magdalena, el seu marit, Chris O’Neill, i els seus fills, Elionor i Nicolau; la princesa Victòria i el príncep Daniel amb els prínceps Òscar i Estela, i la princesa Sofia i el príncep Carles Felip amb el fill gran, Alexandre, en una foto del 2016
ANNA-LENA AHLSTRÖM / CASA REIAL SUECA Els reis Carles Gustau i Sílvia amb la princesa Magdalena, el seu marit, Chris O’Neill, i els seus fills, Elionor i Nicolau; la princesa Victòria i el príncep Daniel amb els prínceps Òscar i Estela, i la princesa Sofia i el príncep Carles Felip amb el fill gran, Alexandre, en una foto del 2016

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain