La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Facis un cop sobtat de volant. Fet amb talent i amb totes les condicions per fer-ho. 2 Acumulacio­ns excessives de líquid en els espais interstici­als. Navegareu a la manera de Xènius. 3 Un valencià al cotxe. Principis vitals entre els antics grecs. Paret que separa. 4 Aquesta cosa. Pesta. A les portes de la universita­t. 5 Mitja desena. Marcat amb tossuderia aragonesa. Assenyalar la cosidora amb un dit. 6 Mata-hari quan mira pel forat del pany. Munió de rodes. Diu que ha perdut el cap. 7 Transpira per la seva manera d’entendre el llatí. Nàixer sense vibracions audibles. Mancat de polidesa.

8 Dit literàriam­ent del vent que té una certa periodicit­at anual. Reialmes de Mahoma. 9 Centímetre­s cúbics. Introverti­t. Esgarrapar. 10 Os. La cabra més esvelta. La calba foragita el pequinès. 11 Escaire. Símbol odontològi­c de vampir. En un cert sentit, zona molt popular a Guissona. Iode.

12 Trieu entre una cosa i una altra. Acostumade­s. 13 Monarca d’escacs. Xuclin com nadons. Beneits. 14 Provocar

dificultat­s per obstaculit­zar la fluïdesa de les coses. S’ajusta al cos alguna peça de roba.

VERTICALS 1 Insultaves greument algú per ofendre’l a fons. Acoloreixo alguna cosa amb una certa voluntat de fingir. 2 S’ho inventi. Escandinau­s que fan l’orni amb una gran naturalita­t. Una mica de pebre. 3 La nota musical més vàcua. Remullat a consciènci­a. Fer-lo és callar activament.

4 Faci que els altres ballin la seva música. L’hidrocarbu­r més simple. Temps mort en el joc del bàsquet.

5 Principi sensible. Tanta aquiescènc­ia acrítica el fatigui. Es doblega el braç en baixar del Rolls Royce.

6 Dalla enlluernat. Crit d’enamorat que Allen dedicava, fa molt de temps, a na Farrow. Principi d’urticària. 7 As. Vagi més enllà. El reialme de Mahoma.

8 Aquest fruit va crear la primera gran addicció al Paradís. Rovella. Camí que pot ser ferri. 9 Entrellaça­des. Tallant la gespa. 10 Estreny un nus. Pells de xai adobades. Res no és. 11 Capa, sobretot si és de pintura. La soferta zona dels lloms nostres de cada dia. Branco i creixo com un arbre. 12 Terreny del tot erm que pot estendre’s al voltant d’una casa pairal. Les dels baixos dels pantalons oscil·len per la moda.

13 Blanca fredor hivernal. En un cert sentit, petit recipient metàl·lic, amb una nansa o dues, per a recollir la pasta que el rodet va fent i posar-la als cofins.Tens una certa identitat abans dels uts. 14 L’onomatopei­a del so d’una trompeta. Residu d’una substància que es lleva del lloc on havia quedat adherida.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain