La Vanguardia (Català)

‘Sense ficció’ mostra la duresa per a les famílies quan algú desapareix

El documental ‘Temps d’espera’ aborda el xoc emocional i les conseqüènc­ies

- BARCELONA Redacció

L’espai Sense ficció de TV3 estrena aquesta nit el documental Temps d’espera, que retrata la realitat de les desaparici­ons de persones, voluntàrie­s i involuntàr­ies, amb diversos casos i des de tots els àmbits, com ara el familiar i el policial. El documental vol visibilitz­ar la duresa que representa per a les famílies quan un dels seus membres desapareix sense cap causa aparent. És una tragèdia per a la família, amb un xoc emocional que pot tenir conseqüènc­ies inesborrab­les.

Temps d’espera aborda aquesta realitat, desconegud­a tot i que a Catalunya es denuncien una mitjana de 370 desaparici­ons cada mes. El 2018 va acabar amb 4.447 denúncies als Mossos d’Esquadra per aquest motiu. Algunes desaparici­ons duren unes quantes hores; d’altres, uns quants mesos, i d’altres duren per sempre. El temps és clau a partir del moment que es constata que la persona no torna a casa o no va a la cita prevista: com més hores passen, menys possibilit­ats de trobar-la amb vida, sigui quina sigui la causa de la desaparici­ó.

El documental dona veu a les famílies de persones desaparegu­des: experiènci­es diferents, viscudes de manera diferent i en èpoques diferents. I malgrat tot, hi ha punts en comú. Que el fill desaparegu­i a l’estranger, que la mare desaparegu­i en un poble no gaire gran, que el sogre desaparegu­i a la muntanya, que la filla adolescent desaparegu­i prop de casa... Totes les famílies carreguen un dolor intens i comparteix­en reivindica­cions i lluites. Totes han hagut de passar, o encara passen, per un temps d’espera obligat i traumatitz­ant. No poden reactivar la recerca i tampoc no poden tancar el dol.

El documental també tracta un problema que va lligat a les desaparici­ons: el dels cadàvers sense identifica­r. Es calcula que actualment a Espanya n’hi pot haver més de 4.000. Creuar la informació entre persones desaparegu­des i cadàvers que encara no tenen nom és essencial per a la tranquil·litat d’unes famílies que no troben descans. Hi ha bases de dades centralitz­ades a les quals tots els cossos de seguretat tenen accés. Ara bé, tothom és conscient que tres persones treballant a l’oficina d’atenció a les famílies de persones desaparegu­des dels Mossos d’Esquadra són uns efectius insuficien­ts, com també les nou persones que treballen a Madrid al Centre Nacional de Desaparegu­ts, que té com a missió coordinar les dades sobre les persones desaparegu­des.

El documental és una producció pròpia de TV3, amb guió i direcció de Montserrat Besses, que revela que no ha estat fàcil tractar el tema: “Als rodatges ens hem mantingut sencers, però quan

Després de l’emissió es publicarà un web amb informació extra i entreviste­s més llargues

tornàvem amb l’equip en cotxe hi havia força silencis. En un documental hi ha molta cosa que queda al calaix, i en aquest més, perquè ha estat molt difícil fer la tria per la complexita­t del tema”.

Després de l’emissió, TV3 publicarà un web amb contingut ampliat del documental que inclou informació extra i entreviste­s més llargues a fi de complement­ar el fenomen dels desaparegu­ts, a més d’oferir informació de servei públic com ara quins passos cal fer en cas d’una desaparici­ó, com es fa la recerca i la investigac­ió o què pot ajudar les famílies. I l’últim apartat es complement­a amb enllaços bibliogràf­ics i textos legals relacionat­s amb la matèria.

 ?? CCMA ?? El temps per a la recerca és clau a partir del moment que es constata que una persona ha desaparegu­t
CCMA El temps per a la recerca és clau a partir del moment que es constata que una persona ha desaparegu­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain