La Vanguardia (Català)

L’Aimee arriba al Suprem dels EUA

Els drets dels transgèner­es es discuteixe­n per primera vegada a l’Alt Tribunal

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El rostre d’Aimee Stephens ja és una icona de la lluita pels drets LGBTQ. Cansada de la seva doble vida, de ser dona a casa i home a l’oficina, el 31 de juliol del 2013, el dia que començava les vacances, Aimee Stephens, que ara té 58 anys, va lliurar una carta al seu cap a l’empresa funerària en què confessava la veritat.

“Estimats amics i companys, el que us he de dir és molt difícil per a mi, i m’ha requerit tot el coratge de què soc capaç”, deia al començamen­t de la missiva. “Entenc que a alguns els pot resultar difícil d’entendre això. De fet, he hagut de viure amb això cada dia de la meva existència, i ni tan sols jo ho entenc completame­nt. Malgrat que segurament serà angoixant per als meus amics i familiars, necessito fer aquest pas per la pau de la meva consciènci­a i per posar fi a l’agonia de la meva ànima”.

Després d’una llarga carrera en aquesta professió –gairebé tres decennis–, feia sis anys que era a l’empresa R.G. & G.R. Harris Funeral Homes, domiciliad­a a Garden City, a l’àrea metropolit­ana de Detroit (Michigan). Exercia de directora de funeral i d’embalsamad­ora, però la seva tasca principal consistia a oferir consol als que perdien un ésser estimat.

Després d’oferir tant alleujamen­t, per una vegada era ella la que demanava una mica d’ajuda. Només va reclamar que, quan tornés de les vacances d’estiu, pogués anar a la feina vestida com el que era, una dona. El cap i propietari, Thomas Rost, la va doblegar, se la va guardar a la butxaca i va balbotejar un “OK”.

Al cap de dues setmanes li van comunicar l’acomiadame­nt.

Els arguments del seu cas, amb un parell de casos més referits a gais i lesbianes, s’escoltaran aquest dimarts al Tribunal Suprem dels Estats Units.

Serà la primera vegada que la paraula transgèner­e, i la reivindica­ció de manera directa dels seus drets, tindrà protagonis­me a la màxima instància judicial, i serà tot un test sobre si el Suprem està polititzat o no. Dels nou magistrats, cinc són conservado­rs.

Els dos últims, nomenats pel president Trump. La seva Administra­ció s’ha distingit per un retrocés en molts avenços d’aquest col·lectiu, en sintonia amb els plantejame­nts de grups cristians que van donar suport a Trump. La sentència s’espera per al juny, quan, en plena campanya per a les eleccions del 2020, es resoldrà si les normes federals antidi scriminaci­ó –títol VII de la llei de Drets Civils de 1964– prevenen els caps d’acomiadar els treballado­rs per la seva orientació sexual o la seva identitat de gènere.

Rost, un home profundame­nt religiós, va dir en el procés judicial que la seva petició trencava el codi de vestir. “Es volia vestir com una dona”, va explicar el propietari a The Washington Post. Dir Aimee a l’Stephens el feia sentir incòmode perquè “ell és un home”.

Ella, que va néixer en una família també molt religiosa de Fayettevil­le (Carolina del Nord), va entendre quan tenia 5 anys que era diferent, que s’estimava més les nines

Va confessar al seu cap de la funerària que es volia vestir com una dona, el que era, i ell la va despatxar

que jugar amb els nens. No es va exposar mai a persones transgèner­es ni homosexual­s. La seva església hi estava del tot en contra.

Es va casar dues vegades, la segona amb la Donna, que coneixia des de la infantesa. Es van mudar a Michigan, on va desenvolup­ar gairebé tota la seva tasca en funeràries. L’amistat amb la seva dona no va impedir que la Donna detectés un distanciam­ent. El 2009 la va acusar d’enganyar-la. Li va respondre que sí, que hi havia una altra dona, però que la portava a dins.

La Donna es va posar de part seva, malgrat que, a la tardor del 2012, l’Aimee es va arribar a posar una pistola al cap. No va poder prémer el gallet. Allò va fer que es decidís a escriure la carta que avui llegiran al Suprem.

 ?? CHARLES WILLIAM KELLY / AFP ?? Aimee Stephens a casa seva, a Michigan
CHARLES WILLIAM KELLY / AFP Aimee Stephens a casa seva, a Michigan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain