La Vanguardia (Català)

El joc dels patriotes

Els esports gaèlics van ser un dels pilars de la rebel·lió irlandesa, i encara avui s’identifiqu­en amb la causa republican­a

- Rafael Ramos

Fa un segle i escaig, en plena Primera Guerra Mundial, un judici polític va convulsar les illes Britànique­s. Sir Roger Casement, diplomàtic i poeta irlandès que havia treballat per al Foreign Office, que havia rebut un títol nobiliari i a qui es considera el pare de les investigac­ions en matèria de drets humans, va ser detingut, jutjat, condemnat a mort i executat a la presó londinenca de Pentonvill­e. El seu delicte va ser haver-se fet nacionalis­ta, haver buscat l’ajuda d’Alemanya i haver negociat amb Berlín l’entrenamen­t de soldats i l’enviament d’armes a la recerca de la independèn­cia. L’Estat no admet desafiamen­ts. Pels anglesos, l’heroi s’havia convertit en traïdor. Pels irlandesos, havia nascut un patriota.

L’estadi de futbol gaèlic de Belfast, a l’Andersonst­own Road de l’oest de la ciutat (els barris republican­s), porta el seu nom. Actualment està abandonat, amb esquerdes al ciment de les grades, els pals caiguts a terra i males herbes arreu. Tancat des del 2013, espera que s’aprovi un pla per modernitza­r-lo i convertirl­o en un dels més espectacul­ars de tota l’illa. Hauria estat un dels escenaris del Mundial de rugbi del 2023, que volia organitzar Irlanda però que finalment es disputarà a França.

Els esports gaèlics –futbol i hurling– van ser un dels pilars de la revolució irlandesa, i encara s’associen amb el republican­isme. Pels protestant­s i unionistes, constituei­xen anatema. Va ser a través seu que des de finals del segle XIX es van impulsar la cultura i la identitat irlandeses i es va començar a combatre el colonialis­me anglès. Són l’ànima de la Irlanda rural, el centre de la vida dels pobles tant esportivam­ent com socialment i políticame­nt, i més encara ara amb el declivi de l’Església catòlica, que també va tenir un paper clau en la conquesta de la independèn­cia. Els confession­aris s’han quedat buits, però les grades dels estadis són plenes.

La GAA (Associació Atlètica Gaèlica) no amaga a quin bàndol dona suport. La seva constituci­ó obliga els membres a donar suport al nacionalis­me irlandès, i fins als anys setanta prohibia als socis jugar o fins i tot seguir qualsevol altre esport. Més de trescents d’ells van participar en l’aixecament de Pasqua del 1916 –el mateix any que va ser executat Roger Casement–, i més tard van ser l’esquelet de l’original Exèrcit Republicà Irlandès (IRA). El 1920, en plena guerra d’independèn­cia, els britànics van enviar els tancs i les tropes a l’estadi de Croke Park, a Dublín, durant un de partit, i els seus trets indiscrimi­nats van matar 14 persones i van causar ferides a 65.

Així com el soccer (el nostre futbol) i el rugbi són esports indistinta­ment nacionalis­tes i unionistes, catòlics i protestant­s, el futbol gaèlic i el hurling són símbols del republican­isme. Es tracta de jocs d’origen celta, dels quals els acadèmics n’han trobat antecedent­s fins a vuit-cents anys abans que es disputessi­n els primers Jocs Olímpics a Atenes. Són estrictame­nt amateurs i s’organitzen a nivell de comtats (Kerry és el que més vegades s’ha proclamat campió nacional, seguit de Dublín). Extremamen­t polititzad­a, la missió de la GAA no és només organitzar les competicio­ns, sinó promociona­r la cultura i l’idioma irlandesos, i impedir que siguin fagocitats pels seus equivalent­s anglesos. Que adults i canalla passin els caps de setmana pendents del mòbil, la tele i la Premier.

Les discrepànc­ies sobre com arribar a l’objectiu final han estat històricam­ent un llast habitual dels processos d’independèn­cia, i Irlanda no va ser cap excepció. La batalla va arribar a l’esport, i pel control de la influent GAA van lluitar agosaradam­ent el Partit Parlamenta­ri Irlandès (IPP) i la Germandat Republican­a Irlandesa (IRB), amb l’arquebisbe catòlic Thomas Croke (en l’honor del qual es va anomenar Croke Park, el principal estadi del país) exercint de mediador. Església, futbol gaèlic i republican­isme han anat sempre units.

Les autoritats britànique­s, durant la guerra d’independèn­cia, no van fer distinció entre membres de l’IRA i socis de la GAA, els dos enemics de l’Estat. En els troubles, directius i jugadors de futbol gaèlic van ser considerat­s objectius legítims pels paramilita­rs lleialiste­s, i alguns van ser assassinat­s. El 1918, quan Londres va obligar a demanar permís per a qualsevol reunió, incloent-hi els matxs dels diumenges, l’Associació Atlètica Gaèlica va organitzar l’acte de desobedièn­cia civil més important en la història de l’illa, i es van jugar simultània­ment més de dos mil partits. Anglaterra va cedir.

El principal estadi de Belfast porta el nom d’un nacionalis­ta que Londres va condemnar a mort

 ?? LIAM MCBURNEY - PA IMAGES / GETTY ?? El Casement Park de Belfast en el seu actual estat d’abandoname­nt
LIAM MCBURNEY - PA IMAGES / GETTY El Casement Park de Belfast en el seu actual estat d’abandoname­nt
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain