La Vanguardia (Català)

La política de tipus baixos dispara el preu de l’habitatge a mitja Europa

A deu països puja més del 8% i només baixa a Itàlia, Finlàndia i el Regne Unit

- ROSA SALVADOR Barcelona

La política monetària de tipus baixos, que atreu inversors cap al sector immobiliar­i, i la millora del mercat laboral, que impulsa la compra per part de les famílies, està disparant els preus de l’habitatge a mitja Europa. Així, segons les últimes dades de l’agència estadístic­a de la UE, Eurostat, deu estats registrave­n al juny pujades interanual­s del preu de l’habitatge superiors al 8%, i uns altres tres pujades superiors al 6%, el llindar a partir del qual la Comissió Europea considera que hi ha un desequilib­ri al mercat immobiliar­i i n’estudia la gravetat. L’estudi d’Eurostat assenyala que en el primer semestre els augments interanual­s més importants correspone­n a Hongria (14%), Luxemburg (11,4%), Croàcia (10,4%) i Portugal (10,1%).

Imma Amat, presidenta del consell d’administra­ció d’Amat Immobiliar­is, va explicar que la inversió internacio­nal es dirigeix a països on els preus no han pujat al mateix nivell que la capacitat adquisitiv­a dels ciutadans, com molts de l’antiga Europa Central i de l’Est, o als que viuen un gran desenvolup­ament turístic, com Croàcia i Portugal. “A Espanya, en canvi, després de les pujades de preus dels últims anys ha baixat molt l’interès comprador per part d’inversors internacio­nals”, va assegurar. Segons les dades d’Eurostat del mes de juny, a Espanya els preus eren de mitjana un 5,4% més cars que l’any passat.

Toni López, director de l’àrea d’immobiliàr­ia d’empresa de Forcadell, va recordar per la seva banda que els bancs estan concedint crèdits hipotecari­s a tipus fix a l’1,5% o 1,8%. “A 30 anys, quan els diners tindran un valor molt diferent de l’actual és gairebé com regalar els diners. I la inestabili­tat d’actius alternatiu­s com la borsa converteix l’immobiliar­i en valor refugi”.

Segons l’anàlisi realitzada pel Banc d’Espanya amb dades del primer trimestre, l’habitatge només està clarament sobrevalor­at a Luxemburg (més del 30%), Àustria (a prop del 20%) i en menor mesura a Bèlgica (13%). A Eslovènia, Alemanya i França la sobrevalor­ació ronda el 10%, mentre que a Espanya la mitjana d’experts veu els preus sobrevalor­ats entorn del 5%, encara que alguns fins i tot consideren que el preu és adequat. A Europa, assenyala el banc, només a Luxemburg, Àustria i Bèlgica els preus són molt superiors als d’abans de la crisi, mentre a França els preus són també molt elevats, perquè durant la crisi amb prou feines van baixar.

Amb tot, el banc emissor destaca que “particular­ment en el context actual de tipus d’interès reduïts, les autoritats han de vigilar el mercat residencia­l”, per l’impacte que pot tenir en la salut del sistema financer i les conseqüènc­ies socials. Per això, recorda el banc, alguns països han aplicat ja mesures de caràcter macroprude­ncial per frenar el crèdit, controlar els preus o impulsar l’oferta d’habitatge.

Al juny Eurostat destaca que els preus només estan estabilitz­ats a Finlàndia (han pujat un 0,8%, amb diversos trimestres de baixada) i a la Gran Bretanya (on en els últims dotze mesos pugen un 1,4%). En aquest país, tot i això, l’habitatge ha baixat en els últims dos trimestres, un 0,5% i un 1,1% respectiva­ment, per l’impacte del Brexit, que retreu els inversors internacio­nals temorosos que Londres perdi atractiu com a centre financer internacio­nal. També baixa l’habitatge a Itàlia, un 0,2% inter

EUROPA DE L’EST I EL MAR

L’augment és més alt on els preus són més baixos i on viuen una expansió turística

ESPANYA: MENYS CONFIANÇA

L’índex de confiança que elabora ST cau quatre punts i anticipa un canvi de tendència

 ??  ?? Holanda és un dels països on més puja l’habitatge (un 8,3%). A la foto, un bloc de pisos a Amsterdam
Holanda és un dels països on més puja l’habitatge (un 8,3%). A la foto, un bloc de pisos a Amsterdam
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain