La Vanguardia (Català)

‘Brexiterni­ty’

- Núria Mas N. MAS, professora de l´Iese

La sèrie del Brexit continua, amb l’últim capítol protagonit­zat per la nova proposta que acaba de presentar Boris Johnson i que està lluny de les pretension­s europees. El seu principal punt a favor és que ni la UE ni els britànics no semblen estar disposats a ser considerat­s culpables del trencament de les negociacio­ns.

El pla de Johnson planteja una alternativ­a a la salvaguard­a irlandesa, que formava part de l’acord de retirada entre la UE i Theresa May i que va ser rebutjat tres vegades pel Parlament britànic. Tot i que tant la UE com el Regne Unit coincideix­en en la importànci­a d’evitar una frontera física entre les dues Irlandes, la solució no és trivial. Com es pot compatibil­itzar que no hi hagi una frontera física amb els límits a la lliure circulació de persones que vol establir el Regne Unit i la pertinença a dos règims regulatori­s i duaners diferents que requeririe­n inspeccion­s dels béns abans d’entrar a la UE? Davant del repte i de la poca factibilit­at d’una solució tecnològic­a ansiada pels britànics, entra en joc la salvaguard­a irlandesa. Aquesta estableix que Irlanda del Nord estigui dins el mercat únic si no s’arriba a una solució sobre la frontera i ha estat considerad­a una “trampa” inacceptab­le per alguns membres del Parlament britànic, ja que mantindria el Regne Unit subjecte a la unió duanera europea i li impediria poder tancar els seus propis acords de comerç.

Amb el nou pla, Johnson proposa que Irlanda del Nord continuï dins del mercat únic en productes agroalimen­taris i manufactur­es però fora de la unió duanera. Tot i que els europeus han respost amb prudència, aquest pla està molt lluny de garantir els estàndards que Europa havia manifestat que considerav­a innegociab­les. Una raó és que perjudica la República d’Irlanda i no estableix una frontera sense friccions, considerad­a clau tant per a l’èxit del procés de pau com per motius econòmics –cada any 72 milions de vehicles creuen la frontera, un 14% dels quals transporte­n béns per comerciar amb la UE–. De fet, aquesta proposta implica no una frontera sinó dues al voltant d’Irlanda del Nord: una pels productes agroalimen­taris i manufactur­es amb el Regne Unit i una altra pel control duaner amb la UE. Una complexita­t addicional és la proposta que l’Assemblea d’Irlanda del Nord pugui votar cada quatre anys sobre l’acord, augmentant la incertesa regulatòri­a d’una forma difícilmen­t acceptable per la UE.

Arribats aquí i si no hi ha acord, la saga del Brexit continuarà amb la sol·licitud el 19 d’octubre d’una extensió de les negociacio­ns fins al 31 de gener, que ha de ser unànimemen­t acceptada per la UE. A partir d’aquí, el camí més probable són eleccions anticipade­s. Això obre un nou ventall de possibilit­ats, totes elles caracterit­zades per la gran dificultat d’arribar en un temps curt a un acord que sigui acceptable per la majoria necessària d’un Parlament britànic molt fragmentat entre els que volen un Brexit a qualsevol preu, els que el volen però només negociat i els que són partidaris de quedar-se.

És evident que desfer de cop 46 anys d’integració mai no hauria estat fàcil i menys encara en un entorn on els dos principals partits britànics estan dividits, deixant un Parlament tan fragmentat que fa que qualsevol pla ho tingui molt difícil per ser aprovat. Però també és evident que Europa és el mercat més important amb diferència per les exportacio­ns britànique­s i la seva principal font d’inversió estrangera i són massa anys de relacions comercials i culturals mútues com perquè a la llarga no hi hagi algun tipus d’acord. La realitat és que, passi el que passi el 31 d’octubre o el 31 de gener, el procés va per llarg i, en lloc d’un Brexit, el que segurament viurem és una brexiterni­ty, amb negociacio­ns constants ja que quedaran encara molts fronts en les futures relacions entre la UE i el Regne Unit per tancar. Continuarà...

Són massa anys de relació amb Europa perquè a la llarga no hi hagi algun acord

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain