La Vanguardia (Català)

Els desnonamen­ts de llogaters cauen per primer cop en dos anys

S’han presentat 953 demandes per recuperar pisos ocupats en tres mesos

-

Els llançament­s o desnonamen­ts derivats de l’impagament del lloguer van caure entre abril i juny un 6,6% en taxa interanual, la qual cosa suposa el primer descens des del segon trimestre del 2017, quan es van reduir un 0,3%, segons les dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

L’informe sobre els Efectes de la crisi als òrgans judicials publicat aquest dilluns assenyala que també han baixat els llançament­s derivats de l’impagament de la hipoteca, un 32%, si bé aquests van començar a caure ja a començamen­ts del 2015, i acumulen 16 trimestres consecutiu­s de descensos.

En total, entre abril i juny es van produir a Espanya 14.756 llançament­s, un 14% menys que en el mateix període de l’any anterior, dels quals 9.802 (el 66,4%) van ser per impagament del lloguer, 3.806 per impagament de la hipoteca i la resta per sentències d’altres procedimen­ts.

Per comunitats autònomes, els llançament­s es concentren en les comunitats més poblades, i aquelles amb els preus de l’habitatge més elevats. Així Catalunya lidera els llançament­s amb 3.433 operacions, el 23,3% del total, seguida d’Andalusia, amb 2.456, la Comunitat Valenciana, amb el 1.960, i Madrid, amb el 1.637. També en els que són per impagament de lloguer lidera el rànquing Catalunya, amb 2.281 operacions (igualment el 23,3%) del total, seguida per Andalusia, amb 1.336, Madrid, amb 1.269, i la Comunitat Valenciana, amb 1.194.

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va recordar que “encara que es detecta una tendència a la baixa, parlar de 162 desnonamen­ts diaris continua sent alarmant” i que suposen “un drama social que ja dura més d’una dècada”.

La PAH va advertir que la moratòria dels desnonamen­ts, que va començar a aplicar-se el 2013 i a la qual estan acollides unes 30.000 famílies, acaba el maig del 2020 i va demanar que se n’ampliï el termini, ja que altrament “passarem a parlar de la taxa més gran de desnonamen­ts de la història”. També els llançament­s per impagament d’hipoteques es dispararan, va advertir la PAH, “amb la imminent reactivaci­ó de centenars de milers de procedimen­ts d’execució hipotecàri­a, que van quedar suspesos el març del 2017 en espera d’una sentència ferma sobre el venciment anticipat”.

Mentrestan­t, el preu mitjà del lloguer ha continuat pujant: un 4,14% en el tercer trimestre respecte a l’anterior i un 14,32% respecte a setembre de l’any passat, segons dades de Pisos.com. Portaveus del portal expliquen que la pujada redueix la capacitat d’estalvi dels llogaters, la qual cosa “deixa moltes llars sense possibilit­ats d’accedir a la propietat a llarg termini, sobretot, aquelles en els quals hi viuen joves”, que no poden pagar l’entrada que demanen els bancs. Això manté alta la demanda de lloguer i com que els habitatges disponible­s no augmenten contribuir­à a mantenir alts els preus.

Segons les dades del portal, la província amb els lloguers més cars és Madrid, on els propietari­s que s’anuncien al portal demanen de mitjana 1.782 euros al mes per llogar el seu pis, seguida per Barcelona (1.442 euros/mes) i les Balears (1.425 euros/mes). El lloguer mitjà publicat al portal demana als llogaters 982 euros.

El Consell General del Poder Judicial dona també dades dels judicis verbals possessori­s per ocupació il·legal d’habitatges i assenyala que en el trimestre s’han presentat 953 demandes, de les quals se n’han resolt 772. El nombre més alt (254, que represente­n el 26,7% del total nacional) s’ha donat a Catalunya, seguida per Andalusia (221), la Comunitat de Madrid (92) i la Comunitat Valenciana (90).

POR DEL 2020

Unes 30.000 famílies poden perdre el pis quan acabi la moratòria del 2013

MÉS RENDA, MENYS ESTALVI

La pujada de la renda deixa menys estalvi a l’inquilí per donar una entrada i comprar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain