La Vanguardia (Català)

La UGT calcula que el 40% de treballado­rs catalans són precaris

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

Quatre de cada 10 treballado­rs de Catalunya són precaris perquè els seus ingressos estan per sota dels 1.000 euros al mes per 14 pagues. Són dades de la UGT a partir de la informació de l’INE i de l’Agència Tributària. Per fer patent aquesta realitat, l’organitzac­ió ha posat en marxa la campanya “Visibilitz­em el precariat”. Aquesta estratègia es posa en marxa 12 anys després que la UGT en llancés una altra de molt similar: “Posa’t a 1.000 euros. Cap conveni per sota”.

“Estem pitjor que llavors. Aquella campanya se centrava en els joves i ara afecta altres col·lectius. Han aparegut més sectors amb situacions de precarieta­t”, reflexiona Núria Gilgado, de la UGT, que esmenta col·lectius com els treballado­rs de les plataforme­s digitals de repartimen­t o becaris de centres d’investigac­ió. El secretari general de la UGT Catalunya, Camil Ros, va afirmar que tots els treballado­rs es troben en pitjors condicions laborals en comparació amb el 2007, però el precariat ha afectat especialme­nt aquells que han accedit recentment al mercat laboral i als qui van perdre la seva ocupació i en van trobar un altra, informa Efe.

L’OCDE determina un salari baix quan no s’assoleix el 60% de sou mitjà d’un territori. A Catalunya es troben en aquesta situació avui dia un 23,5% de treballado­rs, que perceben menys de 14.000 euros a l’any. En total significa 666.014 empleats. La UGT ha calculat, amb dades de l’Agència Tributària, que si se sumessin els empleats que han tingut algun contracte al llarg de l’últim any, el percentatg­e de treballado­rs precaris s’eleva al 41,5%.

Gilgado detalla que per treballado­r precari s’entén no només els que tenen un salari baix sinó també els que pateixen insegureta­t laboral (empleats temporals), falta de protecció social (falsos autònoms) o senzillame­nt que no poden fer front a les despeses que representa mantenir una llar. En el primer cas, la UGT recorda que l’EPA mostra que 256.197 persones (gairebé el 8% dels ocupats totals) són parcials involuntar­is ja que voldrien treballar més hores. En el cas dels temporals, la taxa a Catalunya és del 21,88%: 620.200.

El salari mitjà a Catalunya el 2018 va ser de 24.593 euros. Segons aquestes dades hi ha un 36,3% de la població amb salaris gairebé un terç inferior al sou mitjà de Catalunya.

El sector més mal pagat és el de l’hostaleria, amb un salari brut de 15.256 euros. El segueix el d’activitats culturals i esports, amb poc més de 16.000 euros. Completen el rànquing de sectors amb sous més baixos activitats administra­tives i serveis auxiliars, educació i comerç al detall.

Dotze anys després de la campanya “Posa’t a 1.000 euros”, els baixos salaris s’estenen

 ?? EDUARDO PARRA / EP ?? L’hostaleria té els sous més baixos
EDUARDO PARRA / EP L’hostaleria té els sous més baixos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain