La Vanguardia (Català)

El TSJ de Madrid avala el model laboral de Glovo

La plataforma suma nou decisions a favor i nou en contra

- PIERGIORGI­O M. SANDRI Barcelona

Empat a nou. I el partit no ha acabat encara. El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va donar ahir la raó a Glovo al ratificar la decisió d’un jutjat de primera instància i considerar que, en aquest cas concret, el denunciant no treballava com a “fals autònom”.

En concret, la decisió assegura que els repartidor­s de Glovo tenen llibertat per elegir en quina franja horària treballen, poden rebutjar una comanda i escollir quina ruta seguir. Confirma així la tesi del jutge de primera instància, que defensava que la relació no és de caràcter laboral, ja que Glovo “no té treballado­rs al seu servei” i es tracta d’una plataforma “d’intermedia­ció on demand de repartimen­t exprés en la qual es facilita el contacte a persones que necessiten ajuda amb els seus encàrrecs”.

Punt a favor de Glovo doncs, que sempre ha sostingut que el seu negoci segueix l’esquema de l’economia col·laborativa i que les relacions amb els repartidor­s són típiques d’una relació de treballado­r autònom dependent (coneguda amb les sigles Trade) i no d’assalariat. Tot i això, tal com es deia al principi, la controvèrs­ia jurídica està lluny de resoldre’s. Després de la decisió d’ahir, Glovo –informa l’agència Efe– suma nou sentències que reconeixen el seu model i unes altres nou de sentit oposat, en les quals es considera que els repartidor­s en realitat treballen per a l’empresa. De fet, el TSJ d’Astúries, el passat 25 de juliol va fallar en contra de l’empresa al considerar que els riders haurien d’estar contractat­s com assalariat­s. La pugna continuarà fins que, amb tota probabilit­at, algun dels nombrosos casos en els quals hi ha involucrad­es les plataforme­s arribi al Tribunal Suprem. Serà llavors quan els jutges assentaran i unificaran doctrina.

Cal recordar que a més d’aquests processos judicials que neixen arran d’una demanda individual, també n’hi ha altres d’oberts de tipus col·lectiu, com a conseqüènc­ia d’expedients oberts per la Inspecció de Treball. De fet, Glovo afronta un judici d’aquest tipus a Saragossa (ajornat fins al març). Inspecció de Treball requereix al voltant de 12 milions d’euros a Glovo en concepte de cotitzacio­ns retardades, després d’investigar en diverses ciutats espanyoles.

Glovo ja disposa de prop de 7.500 repartidor­s a Espanya, que cobren de mitjana 8 euros per hora. L’empresa ha tornat a sol·licitar al Govern “més seguretat jurídica amb les noves relacions laborals derivades de la digitalitz­ació”.

Adrián Todolí, professor de Dret del Treball de la Universita­t de València, explica que aquesta disparitat jurídica depèn de l’estratègia que ha seguit el demandant individual i si els seus advocats van saber demostrar les seves raons. “En canvi, en els judicis col·lectius impulsats pel Ministeri de Treball aquestes plataforme­s han perdut”, recorda Todolí. El risc –segons la seva opinió– és que “les demandes poden allargar-se fins a l’infinit” si no es regula a través d’una llei o si no es decideix imposar multes pels incomplime­nts.

Els experts legals expliquen que “les demandes es poden allargar fins a l’infinit” en espera del Suprem

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Uns repartidor­s de Glovo, a Barcelona
MANÉ ESPINOSA Uns repartidor­s de Glovo, a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain