La Vanguardia (Català)

Espanya només recicla el 33% dels residus municipals, segons Cotec

-

El percentatg­e de residus municipals reciclats a Espanya es va situar en el 33,5% el 2017, per sota del 46,5% la Unió Europea i lluny de l’objectiu marcat per la Comissió Europea per al 2030, que és d’un 60%. Així s’extreu de l’Informe sobre la situació de l’economia circular a Espanya, de la Fundació Cotec per a la Innovació, que es va presentar ahir al CaixaForum de Barcelona a càrrec del president de l’Associació per a la Sostenibil­itat i el Progrés de les Societats (Asyps), Luis Jiménez, i el coordinado­r de la Càtedra Unesco de Sostenibil­itat de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC), Jordi Morató.

Pel que fa al tractament, els abocaments represente­n el 54% del volum total, més del doble de la mitjana europea (24%) i més de cinc vegades l’objectiu que ha establert la Comissió per al 2030 i que fixa un límit del 10% del total. L’indicador de generació de residus municipals per càpita apunta que la tendència de reducció a Espanya comença a posar-se de manifest el 2003 i queda constatada amb l’inici de la crisi econòmica a partir del 2007, si bé a partir del 2014 comencen a registrar-se una altra vegada augments, passant de les 448 tones el 2014 a les 462 el 2017.

“Les ciutats són veritables laboratori­s de l’economia circular”, va dir Jiménez, qui va afirmar que el reciclatge és una pràctica que ajuda, però que no soluciona el problema, ja que l’objectiu ha de ser generar una menor quantitat de residus i per això és necessari l’ús de noves tecnologie­s, la millora dels processos i un canvi integral en el consumidor.

Respecte a l’indicador d’ús circular dels materials, que mesura la proporció del material recuperat i tornat a l’economia, Espanya passa de tenir una taxa de circularit­at del 10,4% el 2010 al 7,6% el 2015, el seu valor més baix.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain