La Vanguardia (Català)

Barcelona reforça la vigilància amb 384 agents nous

Colau presideix l’acte de la Guàrdia Urbana i denuncia campanyes de desprestig­i de la ciutat

- MAYKA NAVARRO Barcelona

Joveníssim, vestit de paisà, amb un pírcing a l’orella esquerra i buscant passar desaperceb­ut en una de les últimes files de la sala d’actes de la Fira de Barcelona, el nou mosso d’esquadra es concentrav­a estudiant el pròxim moviment a la partida d’escacs que disputava amb el mòbil. Després d’un període de pràctiques de patruller a l’Hospitalet, des d’aquesta setmana el jove policia és un dels 384 nous mossos de l’última promoció que treballarà a Barcelona. Ahir els van donar la benvinguda a tots en un acte en què els caps els van advertir que aterren en una ciutat complexa i on tothom qui vol es doctora amb nota en aquest ofici.

El d’ahir havia de ser un acte informal, intern, de treball, en què el comissari en cap de la regió de Barcelona, Carles Anfruns, donava la benvinguda als seus nous agents. Però el conseller d’Interior, Miquel Buch, hi va voler participar, i amb ell, tota la cúpula del seu departamen­t, amb el nou cap de la policia, Pere Ferrer, debutant en el seu primer acte oficial fora del despatx.

Ahir Buch hi volia ser perquè la decisió gens fàcil de dedicar un 70% dels agents acabats de sortir de l’escola de policia a la ciutat de Barcelona havia estat seva. Ferho després de set anys sense promocions i amb una escassetat d’uniformes generalitz­ada arreu del territori no devia ser senzill. Ahir el comissari Anfruns estava pletòric, radiant. Un entusiasme impensable en altres regions policials que han vist com el seu increment de policies es reduïa a la mínima expressió per afavorir el creixement de Barcelona.

Durant mesos Miquel Buch i el seu equip van sentir les dures crítiques de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va arribar a acusar els responsabl­es del departamen­t de desfavorir la ciutat intenciona­dament i amb finalitats polítiques. Al juliol, el dia abans de la Junta de Seguretat de Barcelona, el conseller va anunciar en una roda de premsa l’impuls d’un pla estratègic de seguretat que implicava l’arribada dels 384 policies nous.

La decisió de Buch va tenir lloc en un moment insostenib­le amb incidents violents diaris als carrers del centre de la ciutat que sortien a les notícies cada dia. Ahir mateix, però a la tarda, Colau mateixa es va referir al que havia passat aquest estiu per assegurar que es tractava de “campanyes basades en alarmismes” i que tenien com a únic objectiu “desprestig­iar la ciutat”.

L’alcaldessa va fer aquest discurs durant l’acte central del patró de la Guàrdia Urbana, sant Rafael, celebrat a la tarda a l’auditori principal del Fòrum. Si, com va assegurar Colau, el que ha passat aquest estiu a Barcelona només hagués estat fruit de campanyes interessad­es, l’anterior director de la policia, Andreu Martínez, no hauria fet mai seva la necessitat de saturar el

centre de la ciutat amb uniformats en detriment d’altres zones de Catalunya. A l’estiu els robatoris amb violència a Barcelona van créixer un 30%, i mentre les estrebades i els robatoris per distracció mantenien el ritme habitual, els robatoris amb força als domicilis baixaven i els atracament­s en establimen­ts creixien.

Durant les setmanes més complexes de la crisi d’insegureta­t d’aquest estiu, molts veïns es van organitzar en noves plataforme­s, al marge de les associacio­ns tradiciona­ls, que tenien com a únic punt del dia demanar més seguretat. L’arribada dels nous policies respon a aquesta complexita­t.

Durant l’acte la Guàrdia Urbana de Barcelona va repartir condecorac­ions i felicitaci­ons a guàrdies i als màxims responsabl­es policials de Catalunya, els caps dels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Després d’Ada Colau va agafar la paraula l’intendent major, Evelio Vázquez, en el que va ser la seva última intervenci­ó en una jornada com la d’ahir com a màxim responsabl­e de la Guàrdia Urbana. Alguns noms ja figuren a les travesses com a successors al capdavant de la policia local en un moment crucial per redefinir el paper que ha d’assumir la Guàrdia Urbana en el nou model de seguretat pública de Barcelona.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? El dia de la Guàrdia Urbana. La policia municipal va celebrar ahir el seu dia gran repartint condecorac­ions i felicitaci­ons entre els seus agents
MANÉ ESPINOSA El dia de la Guàrdia Urbana. La policia municipal va celebrar ahir el seu dia gran repartint condecorac­ions i felicitaci­ons entre els seus agents
 ?? MOSSOS D’ESQUADRA ?? Els nous agents destinats a Barcelona en l’acte de presentaci­ó
MOSSOS D’ESQUADRA Els nous agents destinats a Barcelona en l’acte de presentaci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain