La Vanguardia (Català)

Ofensiva contra el tabac, també dins del cotxe

Un grup d’experts defensen davant Brussel·les que es prohibeixi el tabac als vehicles per com afecta els no fumadors

- CELESTE LÓPEZ Brussel·les. Enviada especial

Els mesurament­s dels nivells de nicotina a l’aire ho deixen ben clar: els fumadors passius estan exposats constantme­nt a aquest producte cancerigen, malgrat les prohibicio­ns legislativ­es. Bé perquè en molts espais encara es permet fumar, com és als cotxes privats o a les cases, o perquè no es compleix la llei, com a les terrasses, a les entrades de les escoles o als parcs infantils.

És especialme­nt preocupant la situació als vehicles. Ser dins el cotxe mentre el fumador fa un cigarret té un impacte molt alt en la salut dels no fumadors, ja que el nivell de nicotina a l’ambient és dels més elevats: 21,4 micrograms per metre cúbic d’aire. Què vol dir, això? Doncs que qui va amb un fumador respira més nicotina que la que inspira, per exemple, un no fumador quan és en una terrassa semitancad­a fent un cafè al costat d’algú que fuma un cigarro. De fet, els nivells detectats són 15 vegades més alts que els d’aquestes terrasses. Només es pot comparar amb els nivelles a què s’arribava a les discoteque­s dels anys noranta a altes hores de la matinada quan encara es podia fumar.

Aquestes són algunes de les conclusion­s d’un ambiciós estudi finançat per la Unió Europea, el projecte TackSHS, dirigit pel doctor Esteve Fernández, director de la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia, i que ahir va ser presentat al Parlament Europeu. El projecte, en què han participat dotze països i desenes d’investigad­ors, se centra a avaluar l’exposició al fum ambiental del tabac dels fumadors passius, especialme­nt als llocs on encara no hi ha regula-ció o, si n'hi ha, és tan difusa que al final no es compleix.

L'estudi, que s'ha fet al llarg de quatre anys, ensenya algunes evi-déncies. La primera, el dany que causa en els no fumadors el fum dins el cotxe, especial-ment en nens i pacients amb malalties pulmo-nars i cardiovasc­ulars. La segona, el perjudici-al consum a la llar. Se-gons les investigac­ions fetes per María José López, de l'Agéncia de Salut Pública de Barce-lona, s'ha detectat nico-tina en un 93% de les cases de fumadors, uns nivells que es multipli-quen per vint (inde-pendentmen­t de si fu-men o no a dins) si en aquestes cases es con-sumeix tabac.

"El gran problema és que a la llar hi ha nens, persones grans, perso-nes amb asma, emba-rassades... que estan constantme­nt exposats a la nicotina, durant moltes hores i cada dia”, assenyala López. El projecte TackSHS ha avaluat que posar fi a l’hàbit de fumar a les cases comportari­a un estalvi de 200 milions d’euros d’euros en quatre anys en costos sanitaris a Espanya. “Només si es posés fi al tabac a les llars”, destaca el doctor Fernández.

I a les terrasses? Els resultats d’aquesta investigac­ió, que ha rebut un finançamen­t de tres milions d’euros de les arques europees, revela que en més d’un 90% de les terrasses amb alguna mena de tancament s’ha detectat nicotina a l’aire, i com més tancada està, amb nivells més alts, especialme­nt a la nit. Quines conclusion­s treuen d’aquestes dades els experts? Segons Esteve Fernández, “que les legislacio­ns parcials no funcionen. Començar a dir que si la terrassa té un costat o dos, o si té sostre, no funciona. Va passar amb la llei del 2005, que permetia fumar en espais reservats si el local tenia uns metres determinat­s, i al final la va haver de reformar i prohibir fumar en tots els espais públics tancats”.

Però si per a una persona sana estar exposat a la nicotina és perjudicia­l, per a un nen o un pacient amb una malaltia pulmonar és clarament nociu. El doctor Joan Soriano, de l’hospital La Princesa (Madrid) i que també ha participat en el projecte TackSHS, va centrar la investigac­ió precisamen­t en pacients amb asma i MPOC. “Vam mesurar l’exposició a la nicotina d’aquests pacients mentre eren en una terrassa semitancad­a fent un refresc al costat d’un fumador, i els resultats són eloqüents. Amb només set minuts d’exposició, els seus problemes respirator­is s’agreujaven. Set minuts”, insisteix.

Amb aquestes dades, i moltes més que aniran desgranant els diferents grups d’investigac­ió tant per països com a escala europea, els participan­ts del projecte, amb el seu coordinado­r al capdavant, han anat al Parla

TACKSHS

Als cotxes de fumadors hi ha tanta nicotina com a les discoteque­s dels noranta

SEGONS UN PROJECTE EUROPEU

Alerta per l’elevada exposició al fum del tabac també en l’àmbit privat

EN QUATRE ANYS

Si es posés fi a l’hàbit a la llar, els costos sanitaris es reduirien 200 milions d’euros

ment Europeu amb un conjunt de recomanaci­ons: que es prohibeixi fumar en tots els vehicles privats i públics, independen­tment de si hi van nens o dones embarassad­es, i a les terrasses que tinguin alguna mena de coberta (“si es fan excepcions, les lleis no funcionen”, insisteixe­n els investigad­ors). A Espanya els agents de Trànsit tenen la potestat de sancionar els conductors que es mostrin distrets o que posin en perill la seguretat viària.

Els ponents del projecte consideren que cal que, en el cas espanyol, es potenciïn les inspeccion­s per impedir que es fumi en espais ja protegits com ara als parcs infantils (on també s’ha detectat nicotina i, en un 60% d’aquests espais, s’han trobat burilles) i a la porta de les escoles i hospitals. A més, demanen que s’intensifiq­uin les campanyes de conscienci­ació i informació perquè els ciutadans siguin conscients dels problemes del consum passiu, per exemple, a les llars.

“Cal protegir la salut dels no fumadors, especialme­nt dels més vulnerable­s, els nens, les persones grans i els malalts pulmonars i de cor”, assenyala el doctor Esteve Fernández.

Aquestes mesures coincideix­en en part amb la proposta de la Conselleri­a de Salut, que aquest estiu va avançar la intenció d’augmentar els espais sense fum en marquesine­s d’autobusos, les entrades dels col·legis i hospitals, els llocs amb finalitats esportives, dins els cotxes privats i, la seva proposta més polèmica, prohibir fumar a les terrasses sense excepció. Aquestes mesures, que encara cal consensuar, s’inclourien en una nova llei d’addiccions que substituir­à l’actual llei autonòmica de prevenció i assistènci­a en matèria de substàncie­s que poden generar dependènci­a.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? SHARON PRUITT / EYEEM / GETTY ?? Salut pública. Els experts que signen el projecte TackSHS que es va presentar ahir davant el Parlament Europeu avalen el veto al tabac i sense excepcions en vehicles privats i a les terrasses, encara que no tinguin cap mena de coberta
SHARON PRUITT / EYEEM / GETTY Salut pública. Els experts que signen el projecte TackSHS que es va presentar ahir davant el Parlament Europeu avalen el veto al tabac i sense excepcions en vehicles privats i a les terrasses, encara que no tinguin cap mena de coberta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain