La Vanguardia (Català)

Juan Carlos Girauta

Iceta acusa el partit de Rivera de traspassar “totes les línies vermelles”

- IÑAKI ELLAKURÍA MAITE GUTIÉRREZ

DIPUTAT DE CIUTADANS

La pila d’insults que Juan Carlos Girauta ha llançat des de Twiter contra el PSC després del debat sobre la moció de censura a Quim Torra suposa una ostentació de mal gust que poc pot ajudar a solucionar la tensió política a Catalunya.

La fallida moció de censura contra Quim Torra no va aconseguir posar en un compromís el president de la Generalita­t, que fins i tot va evitar prendre la paraula (un gest qualificat de “covard” per Lorena Roldán), però sí que va reobrir la guerra entre Ciutadans i el PSC. Una vella pugna per un espai electoral que ve de lluny i que ara té les eleccions del 10 de novembre, en què els socialiste­s aspiren a recuperar molt del vot que se’n va anar a Cs, com a element inflamable.

A Cs estan molestos amb la decisió dels socialiste­s catalans d’abstenir-se en una iniciativa contra Torra que, consideren, tot constituci­onalista hauria de secundar després de les declaracio­ns de suport del Govern als set CDR detinguts per presumpte terrorisme. A això se li suma el seu malestar pel to i algunes paraules de Miquel Iceta dilluns al ple, quan el primer secretari del PSC va arribar a qualificar d’“autoritari­s” determinat­s plantejame­nts de Roldán, a més de considerar-la una “fracassada”.

“Iceta va dir totalitari­s als constituci­onalistes, una cosa que no li ha dit a Torra en la vida. De veritat el que aplaudeix la violència és un demòcrata mentre que el PP, Cs i els seus votants “són totalitari­s?”, es va preguntar el líder de Cs, Albert Rivera.

Al darrere d’aquesta polèmica també hi ha un tuit que dilluns va escriure al seu compte personal el dirigent de Cs Juan Carlos Girauta arran del debat, en què descrivia els dirigents del PSC com a “llepaculs, barrejats amb lladres pijos”, a més de “traïdors, acomplexat­s, immorals i nacionalis­tes”. Sobre aquestes desqualifi­cacions, Rivera va dir que no compartia aquestes dures paraules del seu company.

Sí que les va aclamar i les va subscriure públicamen­t, en canvi, un dels fundadors de Cs, el dramaturg Albert Boadella. També a la xarxa social Twitter, va escriure: “Traïdors, des de Maragall la falsedat i la deslleialt­at ha estat el vostre camí camuflat. Ara ja amb barra. Una actitud més repugnant encara que els separatist­es”.

Els socialiste­s, per la seva banda, se senten reforçats després del tràmit de la moció de censura, una operació que consideren que s’ha girat “en contra” del partit taronja i, en concret, de la seva nova líder a Catalunya. “Va quedar molt clar que ho feien per intentar erosionar el PSC”, va afirmar el primer secretari del partit, Miquel Iceta, en una entrevista a Telecinco.

A la formació que dirigeix Iceta no va agradar gens ni mica que Roldán els acusés d’equidistàn­cia respecte a la violència, quan, remarquen, dirigents socialiste­s han estat assassinat­s pel terrorisme i s’han desmarcat des del primer moment de les presumptes operacions que preparaven els CDR detinguts. “Han creuat totes les línies”, va subratllar el líder del PSC.

Les enquestes a la baixa de Ciutadans amb vista al 10-N són al darrere, segons els socialiste­s catalans, d’aquesta bel·ligerància de Roldán contra Iceta. El PSC aspira a créixer a costa de Cs, no només a les pròximes generals, sinó també als futurs comicis catalans, en què esperen recuperar part de l’electorat que va votar Arrimadas el 21-D.

El president de Cs lamenta que el líder socialista digués “totalitari­s als constituci­onalistes”

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain