La Vanguardia (Català)

Franc Aleu

-

DIRECTOR ESCÈNIC

El responsabl­e de la posada en escena de Turandot, l’òpera amb què el Liceu va obrir la temporada, ha demostrat ser valent per adaptar un clàssic d’acord als esquemes actuals sense haver de trair per això la seva essència.

Turandot

Intèrprets: I. Theorin (Turandot), J. de León (Calaf), E. Jaho (Liù), A. Vinogradov (Timur), T. Marsol (Ping), F. Vas (Pang), M. Atxalandab­aso (Pong), C. Merritt (Emperador), M. Borth (Mandarí). Cor Vivaldi, dirigit per Ò. Boada. OS i Cor del Gran Teatre del Liceu. Director musical: Josep Pons Director escènic: Franc Aleu Lloc i data: Gran Teatre del Liceu (7/X/2019)

JORDI MADDALENO

Cop d’efecte amb la Turandot hitech i kitsch firmada per Franc Aleu en el seu debut liceista com a director d’escena. El caràcter emocional de l’obertura de la temporada 2019-2020 i la celebració del 20è aniversari de la reinaugura­ció del Liceu va abduir el públic, que es va deixar seduir per la realitat alternativ­a d’aquesta Turandot d’estètica manga, projeccion­s 3D i un final que crida a la llibertat de l’amor per damunt de tot.

Aleu recrea una realitat cibernètic­a on Turandot regna amb una tiara tecnològic­a amb què controla un món que evita tota humanitat. La proposta millora des d’un primer acte amb vols de banderes anacròniqu­es enmig d’un videojoc a l’estil Tron fins a un segon amb hipnòtique­s projeccion­s i il·luminació o un últim acte amb un inici oníric com de planetari còsmic.

El resolutiu vestuari de Chu Uroz remet a Matrix o Blade runner en una barreja hàbil per al cor però caricaturi­sta amb els ministres. Les referèncie­s estètiques a films com Stargate o Metropolis (escena de la tortura a Liù) entretenen però també despisten com a l’horror vacui del primer acte. Amb tot, la dramatúrgi­a firmada per Susana Gómez s’ajusta al llibret per deixar un final esperançad­or en què només Calaf continua perdut en un món fictici.

Repartimen­t ajustat amb la potent Turandot de Theorin al capdavant. La diva sueca va afrontar el rol amb solvència malgrat puntuals sobreaguts agres, va buscar matisos i emoció en el seu cant. Jorge de Léon va ser un Calaf petri, i va prioritzar potència i aguts per sobre d’un fraseig distant. La sensible Liù de Jaho va enamorar el públic malgrat cert abús dels piani. Impecable el Timur rotund i fosc de Vinogradov (debut liceista). Va destacar el Pong d’Atxalandab­aso sobre l’ajustada profession­alitat del Ping de Toni Marsol i el Pang de Francisco Vas. Anecdòtic l’Emperador de Chris Merritt i destacada tasca de Michael Borth (Mandarí).

Josep Pons va recrear la filigrana de l’exuberant orquestrac­ió pucciniana, amb sons que van recordar Strauss o Debussy per a una tasca de l’orquestra del Liceu impecable. En contrapart­ida, es va perdre teatralita­t i fluïdesa dramàtica.

Conxita García va dirigir un cor que va assumir el protagonis­me amb valentia, malgrat una secció femenina que demana una renovació urgent. Grata prestació del Cor Vivaldi de mans d’Òscar Boada, per a una nit en què l’emoció va traspuar nostàlgia de temps passats.

 ??  ??
 ?? ANA JIMÉNEZ
Turandot ?? Un moment d’aquest nou muntatge de
ANA JIMÉNEZ Turandot Un moment d’aquest nou muntatge de

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain