La Vanguardia (Català)

La tercera llei de Newton

- Màrius Carol

LA tercera llei del moviment d’Isaac Newton estableix que “a tota acció, s’hi oposa una reacció igual”. Newton parlava de la física, però el seu enunciat és igualment vàlid per a les ciències socials. Així que cada resposta sol provocar-ne una altra de signe contrari. N’hi ha prou amb revisar totes les revolucion­s des del Maig del 68 fins a les revoltes dels indignats del 2011 per comprovar que el flux i reflux d’aquestes rebel·lions socials.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, “davant la complexita­t de l’etapa” que viu Catalunya i que “podria incrementa­r-se en els propers dies”, va assegurar ahir que els Mossos actuaran com a policia de seguretat i judicial per garantir els drets i llibertats, i “la convivènci­a pacífica”. Buch va tirar d’el·lipsi, però el que va voler dir és que els Mossos faran el que s’espera d’una policia davant la resposta de la sentència del Tribunal Suprem per l’1-O. I si el tsunami democràtic que s’anuncia a Telegram intenta inundar el país, els Mossos buscaran la manera que no acabem tots submergits sota les seves aigües o arrossegat­s per elles.

No ho tindran fàcil els Mossos per complir la seva missió, perquè les sentències suposaran un cop emocional per a molts catalans, no únicament els independen­tistes. La raó és com la presa d’un embassamen­t, però en determinat­s moments és desbordada pels sentiments i no resulta fàcil obrir les comportes perquè surti ordenadame­nt l’excés d’adrenalina. Les protestes haurien de mesurar-se bé i ajustar-se proporcion­adament per no perjudicar l’economia, la societat i la política.

Hem d’estar tranquils? Podria pensar-se que sí, encara que garantir la convivènci­a pacífica és un oxímoron, així que el terme pacífic resulta sobrer. És el que passa amb la bona gent, que mereix confiança, si bé a l’últim disc dels Manel adverteixe­n que això té el seu risc. Encara que només sigui per la tercera llei de Newton.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain