La Vanguardia (Català)

Els uigurs, a escena

Pequín castiga empreses americanes que “fereixen els sentimient­s” xinesos

- BEATRIZ NAVARRO ISMAEL ARANA

En plena guerra comercial amb la Xina, Donald Trump ha sortit en defensa de la població uigur, tradiciona­lment perseguida per Pequín, incloent en la llista negra 28 empreses xineses pels seus vincles amb l’opressió d’aquesta comunitat.

Els Estats Units i la Xina redoblen la pressió quan falten pocs dies pel començamen­t d’una nova ronda negociador­a a Washington en la qual es pretenen assolir els primers acords que permetin posar fi a una guerra comercial d’efectes globals. Mentre Washington surt en defensa de la minoria uigur, amb les companyies xineses d’intel·ligència artificial en el seu punt de mira, Pequín pren represàlie­s contra les empreses dels EUA que “fereixen els sentiments” de la seva població, sigui l’NBA o la sèrie d’animació South Park.

Per primera vegada des que van transcendi­r les denúncies d’abusos contra aquesta minoria ètnica de fe musulmana, l’Administra­ció de Donald Trump ha reaccionat. A més de restringir els visats a membres del govern i treballado­rs del Partit Comunista xinès “còmplices o responsabl­es” de la repressió contra aquesta comunitat, ha afegit a la seva llista negra 28 entitats i empreses. El principal organisme castigat és l’Oficina de Seguretat Pública de la Regió Autònoma Uigur de Xinjiang, on es troben els camps de reeducació pels quals el Govern xinès ha fet passar al voltant de dos milions de persones. Entre les empreses sancionade­s n’hi ha vuit que fabriquen tecnologie­s de reconeixem­ent facial (Hikvision, Dahua Technology i Megvii Technology, entre d’altres), un instrument clau per al control d’aquest grup ètnic.

La inclusió d’aquests organismes en la llista de restriccio­ns a l’exportació implica que necessitar­an un permís del Govern per adquirir components a empreses dels Estats Units. “La mesura garantirà que les nostres tecnologie­s, fomentades en un entorn de llibertat individual i lliure mercat, no s’utilitzin per reprimir les minories indefenses”, va dir el secretari de Comerç nordameric­à, Wilbur Ross.

Al tardà interès humanitari de l’Administra­ció Trump per censurar els abusos de Pequín contra la minoria uigur se n’afegeix un altre d’estratègic: torpedinar els plans de la Xina de convertir-se en el líder mundial de la videovigil­ància. Hikvision i Dahua Technology són els dos fabricants més importants del món d’aquest tipus de tecnologie­s però actualment depenen dels xips de fabricació dels Estats Units.

Tot i que la nova tanda de negociacio­ns comercials s’encara amb cert optimisme, les espases continuen enlaire. La primera víctima col·lateral de l’últim conflicte entre Pequín i Washington va ser la Lliga de bàsquet nord-americana, atrapada en un escàndol majúscul per un tuit del director general dels Houston Rockets, Daryl Morey, en el qual manifestav­a el suport a les protestes de Hong Kong.

Malgrat que el missatge va ser retirat en qüestió de segons i que tant l’NBA com la franquícia texana van demanar perdó, les autoritats xineses van optar per la mà dura davant el que consideren una ingerència. “De res no serveix arribar a acords amb la Xina si no s’entén quins són els sentiments de la seva població”, va advertir ahir el portaveu del Ministeri d’Exteriors, Geng Shuang.

Com a càstig, es va decretar una apagada televisiva sobre els Rockets, el club amb més seguidors al país ja que hi va jugar l’estrella local Yao Ming. A més, la televisió estatal no emetrà cap dels partits d’exhibi

ció programats per a aquesta setmana en territori xinès i caldrà veure què succeeix amb els de la temporada regular. Curiosamen­t, el nou propietari d’un dels equips afectats (els Nets de Brooklyn) és Joe Tsai, cofundador i vicepresid­ent del gegant del comerç electrònic xinès Alibaba. “L’NBA sempre ha estat molt progressis­ta en el respecte a la llibertat d’expressió, però donar suport a un moviment separatist­a creua la línia vermella del Govern xinès i de la seva població”, va assenyalar. Des d’ahir, els productes dels Rockets ja no estan disponible­s als portals de venda (Taobao o Tmall).

Enmig de tot aquest sarau, van sorprendre les paraules del comissiona­t de l’NBA, Adam Silver, que ahir es va negar a oferir una disculpa oficial i va emetre un comunicat en el qual defensava la llibertat d’expressió. “L’NBA no es posarà en una posició de regular el que els jugadors, empleats i propietari­s dels equips diuen o no diuen sobre aquests temes. No podem operar d’aquesta manera”. Una afirmació rotunda que no ha caigut bé a la Xina, un país amb un gran pes en els plans d’expansió econòmica de la millor Lliga de bàsquet del món.

Silver no va ser l’únic que ahir es va plantar davant les amenaces de la Xina, un país habituat a pressionar amb boicots comercials el seu sucós mercat a tots aquells que li porten la contrària. També es van mantenir ferms els creadors de la sèrie d’animació South Park, censurada al país asiàtic des que va emetre recentment un capítol en què es criticava les empreses americanes que giren l’esquena als seus valors per fer negocis amb Pequín.

Amb la mateixa acidesa i ironia dels seus personatge­s, el duo va decidir demanar disculpes a la seva manera a Twitter per l’ocorregut. “Igual com l’NBA, donem la benvinguda als censors xinesos a les nostres llars i als nostres cors. Nosaltres també estimem més els diners que la llibertat i la democràcia (...) Llarga vida al Partit Comunista de la Xina!”, van escriure amb sorna.

Més mal·leable es va mostrar la firma nord-americana d’esports electrònic­s Blizzard Entertainm­ent, que va anunciar la suspensió per un any del jugador hongkonguè­s Chung Ng Wai després que expressés el seu suport a les protestes a l’excolònia britànica durant una entrevista. Segons la companyia, Chung va infringir una regla que prohibeix als jugadors participar en qualsevol acte que la “desprestig­iï entre el públic, ofengui una porció o grup del públic o perjudiqui la imatge de la firma”, encara que no va especifica­r en què havia fallat exactament.

CONTROL DELS UIGURS

La Xina aspira a convertir-se en el líder mundial de videovigil­ància

‘SOUTH PARK’ VS. L’NBA

“Nosaltres també estimem els diners més que la llibertat i la democràcia”

 ?? HUSEYIN ALDEMIR / REUTERS ?? Una refugiada uigur a Istanbul protesta davant el consolat xinès
HUSEYIN ALDEMIR / REUTERS Una refugiada uigur a Istanbul protesta davant el consolat xinès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain