La Vanguardia (Català)

Protesta università­ria

Els vuit centres superiors públics reclamen millores en els comptes del 2020

- CARINA FARRERAS Barcelona

Les vuit universita­ts catalanes reclamen millores urgents en els seus pressupost­os.

Els rectors han passat de les bones paraules a l’acció, i estan disposats a sortir al carrer amb pancartes, si és necessari, per reclamar l’atenció del Govern. De moment, ahir van organitzar una mostra del que són capaços de fer. Els vuit rectors de les universita­ts públiques, amb els seus equips rectorals i part de la comunitat educativa –professors, estudiants, investigad­ors, personal d’administra­ció– i amb el suport de la majoria dels sindicats (excepte el de la IAC-Intersindi­cal, de caràcter independen­tista) i les organitzac­ions estudianti­ls, es van reunir al paranimf de la Universita­t de Barcelona (UB) per llegir les reclamacio­ns, ja antigues, cap de les quals no es veurà recollida als pressupost­os del Govern per al 2020.

El rector de la UB, Joan Elias, president també de l’ACUP, va apuntar al setembre que calen fets, no paraules, quan va saber que al pressupost que prepara el Govern per a l’any que ve no hi ha ni un sol euro –“Duro, vull dir euro”– que respongui a les reivindica­cions de les universita­ts, que demanen tornar al pressupost anterior al 2012 i un pla d’inversions per a infraestru­ctures –“Ens cauen els edificis”, repeteix gràficamen­t Margarita Arboix, rectora de l’Autònoma de Barcelona–. En conjunt, reclamen 300 milions d’euros més al pressupost conjunt de 750 milions que reben anualment.

Quan va saber que els rectors animaven les seves pròpies comunitats educatives a mobilitzar-se, de moment en un acte institucio­nal, el vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, conseller d’Economia, va convocar els responsabl­es dels campus a una reunió urgent per al dia d’avui. Les expectativ­es no són gaire altes. Els rectors havien rebut el suport del president Quim Torra al juliol, després que publiquess­in un manifest amb els punts essencials de reivindica­ció. La sorpresa va ser quan li va arribar a les mans un esborrany dels pressupost­os, que només recull l’augment salarial

El pressupost del Govern per al 2020 no preveu una alça de finançamen­t per als campus

dels funcionari­s públics els últims anys decretats pel Govern espanyol i ratificat pel Parlament. Un augment aplicat per les universita­ts, però que encara no ha estat transferit des de les arques de la Generalita­t com una partida expostos traordinàr­ia, ja que els pressupost­os estan prorrogats.

“No sabem què ens dirà”, va respondre ahir Arboix, disposada a continuar alçant la veu per recordar les necessitat­s de la universita­t, una institució ben valorada per la societat pel seu nivell de compromís educatiu, la seva funció d’ascensor social i el seu prestigi internacio­nal. Tot aquest capital està en perill, com han alertat alguns estudis europeus.

Les universita­ts, a més a més, no han trobat el suport del Govern en els imprevisto­s com l’augment salarial als investigad­ors predoctora­ls, un tema decidit des del Govern espanyol que repercutei­x en les finances de les institucio­ns. Queda per aclarir si l’increment zero del finançamen­t universita­ri va acompanyat als nous pressude la rebaixa de taxes università­ries, una reclamació dels estudiants i un mandat del Parlament que va aprovar aquesta retallada. Si fos així, la rebaixa de taxes seria assumida per cada universita­t, cosa que en el fons significar­ia una reducció dels ingressos.

En concret, ahir els campus van tornar a demanar que es recuperi el nivell de finançamen­t del 2012 i que es disposi d’un pla d’inversions università­ries per a la millora i el mantenimen­t de les infraestru­ctures i d’un pla de xoc per estabilitz­ar les plantilles del personal docent i investigad­or i d’administra­ció i serveis.

El sindicat CC.OO. va exigir en un comunicat “fer un front comú” per exigir el finançamen­t necessari per mantenir una universita­t pública de qualitat.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Els vuit rectors de les universita­ts públiques catalanes a l’acte d’ahir al paranimf de la UB
ÀLEX GARCIA Els vuit rectors de les universita­ts públiques catalanes a l’acte d’ahir al paranimf de la UB

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain