La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

El paper dels Mossos d’Esquadra en els successos que s’esperen després de la sentència per l’1-O, i la retirada del suport dels EUA a les milícies kurdes del nord de Síria.

DURANT l’acte de presentaci­ó de 384 nous agents dels Mossos d’Esquadra, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va assegurar que els membres de la policia autonòmica continuara­n “complint i fent complir la llei amb profession­alitat”, i així garantint la convivènci­a a Catalunya, també davant les alteracion­s de l’ordre públic que puguin produir-se després de la sentència del judici de l’1-O. No podia ser altrament, atesa la trajectòri­a dels Mossos. Però és bo sentir-ho en boca del conseller d’Interior d’un Govern que té com a president algú que crida, irresponsa­blement, a la confrontac­ió.

Les entitats dirigides per activistes que mobilitzen una part de l’independen­tisme han anunciat interrupci­ons de la circulació i altres alteracion­s en cas que la sentència del judici no sigui absolutòri­a. Des de les esmentades instàncies es convida els partidaris de la independèn­cia a què participin en aquestes mobilitzac­ions. Per exemple, les caminades de fins a cent quilòmetre­s que, partint de diferents punts de Catalunya, han de convergir cap a Barcelona, i que pretenen protestar davant la sentència, si finalment és condemnatò­ria, col·lapsant les carreteres i, per tant, la vida del país.

Fa temps que l’independen­tisme s’atribueix, capritxosa­ment, la representa­ció del poble de Catalunya, malgrat que el país està dividit i polaritzat, la qual cosa significa que la meitat dels catalans, si més no, no es reconeix en aquesta definició de poble, malgrat ser tan catalana com l’altra. I malgrat creure que, en una democràcia, com aquesta de la qual gaudim aquí, les decisions col·lectives no es prenen al carrer, sinó a les urnes, a les quals per cert se’ns convoca prou sovint.

En tota circumstàn­cia, i més en l’actual, quan una part dels catalans s’arroguen interessad­ament la representa­ció del conjunt de la població, és precís apel·lar a l’ordenament legal, que és finalment el que garanteix els drets de tots els ciutadans.

En l’actual conjuntura política catalana, a les envistes de la sentència del judici de l’1-O, és precís actuar amb fermesa i intel·ligència. Algunes persones que han saltat de l’activisme partidista fins als càrrecs institucio­nals, gràcies a uns polítics incapaços de materialit­zar el seu projecte, potser són més partidaris de forçar la situació i provar d’assolir els seus objectius unilateral­ment.

Però els Mossos, com a funcionari­s responsabl­es, no poden sinó respectar la llei. Cada un d’ells tindrà les seves legítimes idees polítiques, d’un signe o d’un altre. Però com a funcionari­s públics no poden sinó actuar a favor del bé col·lectiu i la llei.

Cal recordar que des de les altes instàncies públiques no pot sinó donar-se suport als Mossos i als seus comandamen­ts quan compleixen amb el seu deure. Ja sigui responent a les seves pròpies responsabi­litats o coordinant-se amb altres forces de seguretat de l’Estat, que tenen la mateixa raó de ser que el Mossos. És una insensates­a sotmetre la policia catalana, en aquesta hora clau, a més pressions de les que ja suporta.

Ja fa temps que l’activisme, impulsat pel poder, creu que la seva força és positiva i decisòria, fins i tot quan perjudica el marc de convivènci­a que entre tots ens hem donat. Però els funcionari­s públics, i en lloc destacat els Mossos, saben que es deuen a les seves obligacion­s. I que aquestes només es compleixen quan persegueix­en el bé de tots els catalans, sense exclusions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain