La Vanguardia (Català)

Salvar la soldat Goulard

La comissària francesa segueix qüestionad­a en un dia d’aprovat quasi general

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Salvar la soldat Goulard. Aquest podria ser el nom en clau de l’operació llançada des de París per rescatar la seva candidata en conflictes. Substituin­t Normandia per Brussel·les, el seu objectiu és evitar el veto del Parlament Europeu a la candidata francesa a ocupar la molt poderosa cartera de Mercat Interior. Després de fracassar en la seva primera audiència, ahir Sylvie Goulard va lliurar les seves respostes a les preguntes escrites addicional­s que se li van formular, i aquest matí el Parlament Europeu emetrà el seu veredicte, que pot ser l’aprovat, la convocatòr­ia d’una segona audició o fins i tot buscar una sortida amb la retallada de part de les seves competènci­es.

Ahir, els populars eren els que mantenien postures dures, mentre que entre els socialiste­s guanyaven terreny els que considerav­en que aquestes respostes podien ser suficients.

Les dificultat­s de la candidata van sobrevolar l’entrevista que dilluns va mantenir el president del Parlament Europeu, David Sassoli, amb el president francès, Emmanuel Macron, a París, mentre que, ahir, per completar la pressió, la mateixa candidata es va reunir amb el president dels populars europeus, Manfred Weber, en un intent d’estovar les resistènci­es.

El suspens sobre la sort de Sylvie Goulard es va mantenir en un dia, ahir, que es van multiplica­r els aprovats a altres candidats, fins i tot alguns anteriorme­nt molt qüestionat­s com el polonès Janusz Wojciechow­ski i la sueca Ylva Johansson, que van aprofitar la segona oportunita­t després de fracassar en la seva audiència inicial.

Però el cas de Goulard és especial, tant pel seu país de procedènci­a, la poderosa França, com per la cartera a la qual va destinada, un Merda, cat Interior reforçat amb la direcció general d’Indústria de Defensa. El seu veto suposaria una bufetada tant per a Macron com per a la presidenta Ursula von der Leyen, al caure una peça important del seu equip. Seria, a més, la primera ocasió en què es veta el comissari d’un país dels grans, amb l’excepció de l’italià Rocco Buttiglion­e el 2004.

Qüestionad­a per les investigac­ions que té obertes pel cas dels salaris ficticis, pagaments als seus assistents del Parlament Europeu quan ja no exercien com a tals, Goulard no es va comprometr­e explícitam­ent a dimitir en cas de ser imputacom requerien diversos diputats. Va elegir una fórmula mixta, dimissió en cas de condemna en ferm, i si fos imputada “considerar­é si puc continuar exercint el meu mandat de manera efectiva. Llavors, d’acord amb el Codi de Conducta de la Comissió, consultaré amb la presidenta la decisió que cal prendre”.

Goulard insisteix en el respecte a la presumpció d’innocència, i també manté que els 49.407 euros que va rebre de l’Institut Berggruen, un

think-tank nord-americà, mentre exercia d’eurodiputa­da, eren legals i van ser declarats, ja que no hi ha cap límit a la remuneraci­ó per altres treballs que pot rebre un membre del Parlament Europeu. El que sí que reconeix és que, vist ara en perspectiv­a, “a nivell ètic, lamento que aquesta activitat hagi aixecat dubtes sobre la meva integritat o la meva capacitat per actuar de manera independen­t a favor dels interessos europeus”.

Pel que fa als altres candidats, en la seva segona oportunita­t va passar la prova el polonès Wojciechow­ski, que va fracassar en el primer intent pel seu desconeixe­ment de la matèria a què es dedicarà, l’agricultur­a. Aquesta vegada, ja fos perquè havia preparat millor l’exa

SEGONA OPORTUNITA­T

Passen el polonès Wojciechow­ski i la sueca Johansson, que van fallar el primer test

JOSEP BORRELL

Validat amb l’únic vot en contra de l’extrema dreta (Le Pen i Salvini)

men o bé perquè els partits van rebaixar el llistó de les exigències, va rebre el vistiplau. També va aprovar la socialista sueca, Johansson, destinada a Interior, qui va haver de donar més explicacio­ns per escrit per salvar la seva deficient primera intervenci­ó.

Dos aprovats que es van conèixer al llarg del dia, després que se certifiqué­s oficialmen­t el que ja va quedar patent ahir, el vistiplau a Josep Borrell com a nou alt representa­nt per a la Política Exterior de la UE. El resultat estava pràcticame­nt cantat després d’una intervenci­ó sense errors i en la qual el to de les preguntes va ser més suau del que es preveia, i es va confirmar amb contundènc­ia.

Tots hi van votar a favor excepte el grup Identitat i Democràcia (ID), en el qual militen la Lliga de Salvini i l’Agrupació Nacional de Le Pen.

També van tenir ahir les seves audiències els tres vicepresid­ents executius de la nova Comissió Europea, el triangle sobre el qual s’assentarà la direcció de la Comissió d’Ursula von der Leyen, és a dir el socialista Frans Timmermans, la liberal Margrethe Vestager i el popular Valdis Dombrovski­s. En principi, havia de tractar-se d’una jerarquia amb Timmermans com a indiscutib­le número u. És el que van pactar els caps de Govern el 2 de juliol quan es va elegir l’alemanya per presidir

SYLVIE GOULARD

Si és imputada, consultarà amb Von der Leyen si pot continuar en el càrrec

I HONGRIA La falta de candidats pot dificultar el calendari de la nova Comissió

l’Executiu comunitari. Però, posteriorm­ent, Von der Leyen va decidir pel seu compte col·locar el socialista Timmermans al mateix nivell que la liberal Margrethe Vestager i a més incorporar el popular Dombrovski­s. Una jugada que va disgustar els socialiste­s europeus, que es van sentir traïts per la maniobra sorpresa de Von der Leyen. Ahir, Dombrovski­s i Vestager no van tenir dificultat­s en les seves audiències i tampoc no es preveien per a Timmermans.

Mentrestan­t, continuen encara buides les cadires d’Hongria i Polònia. Els seus dos noms inicials van ser vetats i tot i que Hongria va anunciar de manera informal el seu nou candidat, Oliver Varhelyi, encara no hi ha nomenament oficial. D’altra banda, a Romania, un Govern en crisi encara no ha pres cap decisió.

Aquests retards poden provocar dificultat­s per complir amb el calendari previst, que té fixat el 23 d’octubre per al vot al ple del Parlament. Les dates s’aproximen i, en aquests moments, no es descarta que sigui necessari habilitar a contra rellotge alguna audiència en l’últim minut, fins i tot el dia anterior al vot.

 ?? VIRGINIA MAYO / AP ?? Sylvie Goulard, candidata francesa a la molt poderosa cartera de Mercat Interior, a l’inici de la primera audiència, dimecres passat
VIRGINIA MAYO / AP Sylvie Goulard, candidata francesa a la molt poderosa cartera de Mercat Interior, a l’inici de la primera audiència, dimecres passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain