La Vanguardia (Català)

L’M5E aconseguei­x el primer pas per retallar 345 parlamenta­ris a Itàlia

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

El Moviment 5 Estrelles (M5E) es va apuntar ahir un altre punt perquè va aconseguir que la Cambra de Diputats italiana aprovés amb una àmplia majoria la retallada de 345 parlamenta­ris entre la Cambra Alta i la Cambra Baixa, que, si no hi ha cap impediment, serà efectiva a partir de la pròxima legislatur­a el 2023.

“És una enorme victòria del poble italià, una reforma històrica que recordaran els nostres nets”, va celebrar el líder de la formació, Luigi Di Maio, ara ministre d’Exteriors. La retallada de parlamenta­ris ha estat una de les obsessions dels grillini des que van néixer el 2009 dient que volien posar fi als privilegis de la vella política.

La llei aprovada redueix els escons de la Cambra de Diputats de 630 a 400, mentre el Senat en tindrà 200, davant els 315 actuals. El Govern calcula que això estalviarà 88 milions cada any als contribuen­ts italians, “300.000 euros al dia, el que molts italians no estalvien en una vida”, es va afanyar a precisar Di Maio.

El vot promogut per l’M5E va obtenir un ampli suport de la Cambra, amb 553 vots favorables. Cap dels grans partits no hi va voler votar en contra per no semblar que prefereixe­n els seus privilegis al bé del poble. Fins i tot el Partit Demòcrata, originalme­nt en contra, va haver d’empassar-se les objeccions al pacte de Govern assolit amb els grillini. Per a Di Maio això és una gran empenta a la seva posició al capdavant del partit, qüestionad­a en els últims mesos pel retrocés en les enquestes.

Malgrat les celebracio­ns de l’M5E, que van escenifica­r la retallada de poltrones amb una gran pancarta davant el Parlament, els analistes posen en dubte l’efectivita­t real de la mesura. “Ni és el final de la democràcia ni soluciona tots els problemes del país”, interpreta Piero Stanig, politòleg de la universita­t Bocconi de Milà. “L’únic veritablem­ent interessan­t és que força els partits a reformar la llei electoral amb un sistema proporcion­al”, apunta. La reducció d’escons és rebutjada per les minories territoria­ls i també per experts com Stanig, que recorda que aquesta llei disminueix la mida dels grups polítics, i per tant els fa més controlabl­es, argumenta assenyalan­t com de hieràtic i jeràrquic és l’M5E, el principal beneficiat. Itàlia tindrà ara el Parlament més petit en proporció amb la seva població, de 60 milions d’habitants, entre els grans països d’Europa.

La votació d’ahir no implica que la retallada s’implanti automàtica­ment. Faltarà un referèndum confirmati­u, que presumible­ment se celebrarà a la primavera de l’any que ve, després d’una petició que haurà de ser presentada en els propers tres mesos per una cinquena part del Parlament, 500.000 electors o cinc regions. Com només serà necessari que hi voti més gent a favor que en contra, i amb l’àmplia majoria d’ahir, això sembla ja només un tràmit.

La Cambra de Diputats passarà de 630 a 400 escons, i al Senat es reduiran de 315 a 200

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain