La Vanguardia (Català)

Trump veta un testimoni clau

“No hem abandonat els kurds”, assegura ara el president nord-americà

- WASHINGTON Correspons­al

Donald Trump sembla preferir que el Congrés l’acusi d’obstrucció a permetre que alguns testimonis de les seves gestions amb Ucraïna parlin.

La cadira preparada per a l’ambaixador dels Estats Units davant la Unió Europea, Gordon Sondland, a la Cambra de Representa­nts va quedar ahir buida. “Aquest matí d’hora el Departamen­t d’Estat ha ordenat a l’ambaixador no presentar-se a la seva entrevista”, va anunciar ahir l’advocat de Sondland. L’Administra­ció Trump també li va impedir lliurar els documents que els demòcrates li havien requerit.

Les traves de la Casa Blanca són “fortes proves addicional­s” de la voluntat del president d’obstruir les tasques del Congrés, va advertir el congressis­ta demòcrata Adam Schiff, president de la comissió d’Intel·ligència. L’ordre del Departamen­t d’Estat de no testificar sembra dubtes sobre la compareixe­nça de Marie Iovanovitx, exambaixad­ora dels EUA a Ucraïna, retirada del seu càrrec abans del previst, suposadame­nt per la seva falta de col·laboració amb les gestions de la Casa Blanca per aconseguir l’obertura de diverses investigac­ions.

Sondland, un empresari del sector hoteler que va ser nomenat ambaixador després de donar un milió de dòlars a la inauguraci­ó presidenci­al, és un testimoni clau de l’escàndol que ha posat Trump a les portes d’un impeachmen­t. Encara que destinat a Brussel·les, no a Kíev, era la persona encarregad­a de tractar les peticions del president a les autoritats ucraïneses. Quan el diplomàtic que va substituir Iovanovitx li va dir en un SMS que era “una bogeria” retenir l’ajuda militar a Kíev per raons electorals, de seguida va replicar que no hi havia cap condiciona­ment i el va instar a deixar de parlar del tema per missatges de text. El Congrés ja ha vist aquells xats però vol accedir a altres converses. Acorralat per l’amenaça de l’impeachmen­t, que pot perjudicar les seves perspectiv­es de reelecció, Trump intenta accelerar el compliment de les seves promeses electorals i dilluns va començar a retirar les tropes de Síria, deixant a la seva sort els seus aliats kurds davant la imminent invasió turca. La decisió l’ha col·locat en col·lisió amb els republican­s, que acusen el president de posar en risc els avenços contra l’Estat Islàmic i enviar al món el missatge que els Estats Units no són de confiança. “No hem abandonat els kurds en absolut”, va assegurar Trump després de l’allau de crítiques rebudes. La política exterior és gairebé l’únic terreny en el qual els republican­s discrepen del president.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain