La Vanguardia (Català)

El Govern català evita parlar de desobedièn­cia institucio­nal

- ÀLEX TORT SERGI QUITIAN

L’Executiu de Quim Torra s’ha referit sovint a la desobedièn­cia civil, però ha fet com si sentís ploure quan se li ha preguntat si aquesta desobedièn­cia serà també institucio­nal per replicar a una sentència condemnatò­ria del Tribunal Suprem sobre l’1-O. Ahir va tornar a passar el mateix i la portaveu del Govern, Meritxell Budó, únicament va admetre que el Gabinet prepara “una resposta institucio­nal”.

Aquesta “resposta” encara no s’ha fet pública. Ni sembla que el Govern vulgui avançar-la abans de la decisió judicial. Ara bé, Budó va donar a entendre que es mouria en el terreny de la declaració: “Quan sigui el moment explicarem quines són les accions que durem a terme, que òbviament passaran per declaracio­ns institucio­nals”. La també consellera de Presidènci­a va arribar a dir que “en aquest moment no està sobre la taula” la desobedièn­cia institucio­nal, perquè, segons va dir, l’Executiu català només preveu l’absolució dels dotze acusats per l’1-O.

Si el Govern no fa finalment un pas més enllà, caldrà veure com separen JxCat i ERC la desobedièn­cia com a formacions polítiques del seu paper com a socis de govern. I més tenint en compte que les dues formacions, amb la CUP, van aprovar una proposta de resolució al Parlament en què la Cambra catalana “afirma la legitimita­t de la desobedièn­cia civil i institucio­nal, com a eines en defensa d’aquells drets civils, polítics i socials”.

Budó, a més, també va evitar pronunciar-se sobre la vaga general que la Intersindi­cal-CSC primer va convocar per al dia 11 d’octubre i després va desplaçar al 18. La consellera només va dir que el Govern estudiaria, després de fer-se pública la sentència, a quines iniciative­s donaria suport i a quines no.

Totes aquestes declaracio­ns arriben en un moment en què la societat civil sembla organitzad­a per

JxCat, ERC i la CUP donen el protagonis­me de les mobilitzac­ions a la societat civil

El Consell Executiu ignora el recurs del ministeri i nomena tres nous delegats exteriors

respondre al minut de fer-se pública la decisió dels jutges del Suprem. En aquest sentit, la plataforma Tsunami Democràtic i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, a més dels Comitès de Defensa de la República (CDR), s’han posat les piles i compten amb el suport explícit dels partits.

Tant és així que JxCat i ERC han confirmat la seva presència, poc o molt, en les diferents marxes anunciades per les entitats. Els postconver­gents garanteixe­n el suport a totes les mobilitzac­ions de caràcter unitari, cívic i pacífic. Així, no conceben actes particular­s de partit i s’encomanen al camí que marqui la societat civil. En el pla institucio­nal, i tot i no donar-ne detalls, JxCat sosté que la resposta del Govern “s’ha treballat bé, serà unitària i estarà a l’altura del que reclama la gent”. Línia similar a la que expressa ERC, que també subratlla les dues vies de resposta: la institucio­nal i la social. La seva portaveu, Marta Vilalta, va recordar ahir els antecedent­s del moviment independen­tista per apuntar a “diferents mobilitzac­ions en defensa de la democràcia i els drets, apel·lant a la política i el diàleg de forma pacifica i cívica”. Els republican­s, a més a més, preveun fer una declaració formal amb Pere Aragonès i una representa­ció de càrrecs electes el mateix dia de la sentència, des de la seu.

La CUP, per la seva banda, posa l’accent en la “mobilitzac­ió popular” i la “desobedièn­cia civil col·lectiva”, per sobre de la resposta institucio­nal. Al marge d’això, Carles Puigdemont va anunciar que el Consell per la República convocarà una assemblea de càrrecs electes.

Mentrestan­t, la Conselleri­a d’Acció Exterior ha nomenat tres nous delegats, a Mèxic, Tunísia i l’Argentina. Aquestes delegacion­s, malgrat que encara no estan creades, van ser impugnades pel Ministeri d’Exteriors que dirigeix Borrell davant els jutges. El departamen­t que dirigeix Alfred Bosch respon així al recurs i va assegurar ahir: “Malgrat l’ofensiva judicial amb rerefons polític del ministre Borrell, continuem endavant”.

 ?? EP ?? Meritxell Budó ahir durant la roda de premsa
EP Meritxell Budó ahir durant la roda de premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain