La Vanguardia (Català)

El TS esgota terminis per a la sentència de l’1-O sense que perilli la unanimitat

El fiscal demana una vista sobre ‘els Jordis’ per si no hi ha resolució abans del 16

- JOSÉ MARÍA BRUNET

La recta final de la redacció de la sentència del procés inclourà moments d’incertesa. De fet, ja n’hi ha ara. El Tribunal Suprem (TS) voldria haver tancat la redacció de la resolució ahir, però hi continua havent serrells. Sobre la importànci­a dels punts sense acabar, la informació flueix amb comptagote­s, però aquesta vegada el degotador indica que la tasca continua sense que la unanimitat entre els magistrats estigui en risc.

Per tant, ningú no ha renunciat al fet que la sentència arribi abans del dia 16, que marca una línia vermella, perquè, si no hi ha sentència en aquesta data, s’ha de convocar una vista breu per decidir sobre la prolongaci­ó de la presó provisiona­l de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que ja arribaran als dos anys de presó preventiva. La llei marca aquest límit de dos anys per haver de resoldre si l’empresonam­ent es prolonga.

Per curar-se en salut, ahir la Fiscalia va remetre a la Sala Penal un escrit en què demana la convocatòr­ia de la compareixe­nça “per decidir la pròrroga de la mesura cautelar de presó provisiona­l” dels Jordis en “el supòsit que la sentència (...) no es dicti abans del dia 16 d’octubre del 2019”. Cal subratllar que la Fiscalia fa servir l’expressió “en el supòsit que...”. Per tant, és una hipòtesi. Els mateixos fiscals confien que no farà falta celebrar la vista breu, perquè la sentència estarà enllestida abans, però ahir van presentar l’escrit per pura precaució.

Ara bé, el simple moviment preventiu de la Fiscalia va disparar totes les alarmes. És a dir, va provocar la sospita de complicaci­ons entre els magistrats, de què els fiscals podrien haver rebut notícia. Però, si n’hi ha, si hi ha dificultat­s per tancar la sentència, no posen en perill l’objectiu que es va marcar el Suprem en el sentit que la decisió s’acordi per unanimitat. Aquest continua sent el propòsit dels integrants del tribunal –de la Sala Penal–, que dilluns a la tarda es van reunir durant diverses hores i que ahir van mantenir contactes continuats sense arribar a celebrar cap altra trobada. I pot ser que no n’hi hagi més, i que els serrells es resolguin amb contactes entre el president de la Sala Penal, Manuel Marchena –que és el ponent de la sentència–, i els diferents magistrats, en una deliberaci­ó que en les seves diferents fases no sempre ha estat presencial.

Entre les defenses el criteri dominant és que la sentència arribarà abans que dimecres que ve faci dos anys que Sànchez i Cuixart van ingressar a la presó. No falta qui pensa que el tribunal està deixant creure que han sorgit dificultat­s per tancar la sentència a fi que no s’instal·li la idea que la seva tasca s’ha acabat i amb això s’incrementi­n els intents de saber el sentit de les seves decisions, que, en tot cas, una vegada ja firmada la resolució, serien irreversib­les.

Entre les defenses també impera la certesa que la decisió no implicarà la sortida de la presó de cap dels acusats. Perquè el Suprem els ha mantingut a la presó durant tot el temps de la deliberaci­ó, quan la pràctica normal és que els presos preventius amb alguna possibilit­at de ser absolts, o condemnats a penes lleus, quedin en llibertat ja en la fase prèvia a la comunicaci­ó de la sentència.

No queda clar, d’altra banda, com es notificarà la decisió a les parts. En això el Suprem també manté reserva. Algunes famílies han demanat, per mitjà de la defensa, que se’ls anunciï la data de notificaci­ó de la sentència 24 hores abans, i no rebre’n notícia, sense avís previ, pels mitjans de comunicaci­ó. En

El Suprem està disposat a avisar del moment de la seva decisió 24 hores abans de fer-la pública

Si d’aquí una setmana no hi ha sentència, es farà la vista per decidir si Cuixart i Sànchez continuen a la presó

principi, el tribunal atendrà aquesta sol·licitud.

Però per aquesta mateixa disponibil­itat a anunciar la data de la sentència, al Suprem es dona per descomptat que, si avui no s’avança res, cal donar per fet que aquesta setmana ja no hi haurà notificaci­ó. Encara seria possible, en canvi, que la sentència arribés dilluns vinent, dia 14. Si es veiés factible, s’anunciaria divendres, o durant el cap de setmana, sempre amb un mínim de 24 hores d’antelació.

El trasllat de presos només resultaria indicat –però no imprescind­ible– en el cas dels Jordis si se celebra aquesta vista breu sobre la pròrroga o no de la seva presó preventiva el dia 16. Les defenses de Sànchez i Cuixart estimen que tots dos podrien tenir novament dret a l’última paraula en aquest acte processal, malgrat que també podrien exercir-lo per videoconfe­rència o simplement renunciar-hi.

 ?? DANI DUCH ?? El fiscal Jaime Moreno arribant ahir al Tribunal Suprem
DANI DUCH El fiscal Jaime Moreno arribant ahir al Tribunal Suprem

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain