La Vanguardia (Català)

Sánchez promet ajuda pels aranzels de Trump

El Govern central abaixarà les peonades per accedir al subsidi

- ADOLFO S. RUIZ

Si dilluns els destinatar­is van ser els pensionist­es, ahir les promeses electorals de Pedro Sánchez es van orientar en els treballado­rs agrícoles andalusos. El president en funcions va aprofitar la visita a Còrdova, Jaén i Granada –tres de les províncies més afectades pels aranzels que el president dels Estats Units, Donald Trump, vol imposar a la indústria agroalimen­tària andalusa–, per assegurar que el Govern està treballant en un pla diferent per a cada comunitat a fi d’atenuar l’impacte de la mesura.

En concret, va anunciar una disminució de les peonades necessàrie­s a Andalusia i Extremadur­a per accedir al subsidi agrari i fer front a l’“abús aranzelari” de Trump.

Sánchez, que va estar acompanyat durant la maratonian­a jornada per l’expresiden­ta socialista Susana Díaz, va centrar el seu missatge durant els mítings de Jaén i Granada en el “refredamen­t” econòmic que s’acosta, segons la terminolog­ia que han adoptat els socialiste­s. Sánchez va presentar aquest pla d’acció com a exemple que el seu Executiu “no mira cap a enlloc més”. “Som un Govern que afronta els temes i volem fer, resoldre, avançar en justícia social, en netedat i en convivènci­a”, va defensar.

“Necessitem un Govern perquè estem perdent moltes oportunita­ts”, va assenyalar. I en cal un que sigui “fort i progressis­ta, perquè ja es va veure com van gestionar José María Aznar i Mariano Rajoy els refredamen­ts econòmics anteriors”. Pel president en funcions, les classes socials més vulnerable­s van acabar pagant les conseqüènc­ies, “en forma de pèrdua de l’Estat de benestar i de drets, mentre que ells aprofitave­n la conjuntura per emportar-se els diners en forma de finançamen­t il·legal i sobresous”.

El cap de l’Executiu també va aprofitar per anunciar que el nou Consell de Ministres, així que es constituei­xi, tindrà com a prioritat aprovar una llei educativa que substituei­xi la Lomce, com també una llei de lluita contra el canvi climàtic. “Hem d’anar a votar”, va demanar, amb referència al pròxim 10-N i donant per fet que una alta abstenció perjudicar­à l’esquerra. El Partit Popular “no fa campanya perquè no li interessa una alta participac­ió”, va resumir.

La primera visita de Sánchez a Andalusia només és un preludi de les que durà a terme les pròximes setmanes. Ni el president ni el PSOE no obliden el que va passar a les eleccions del 28 d’abril, quan els de Díaz van dissenyar una “campanya decebedora”, amb mítings en espais petits i poca mobilitzac­ió de les bases. En aquesta ocasió hi haurà un marcatge més seriós.

La presència del secretari general del PSOE va estar precedida per una conferènci­a pública de Díaz en què va reconèixer, per primera vegada, que els esdevenime­nts de fa dos anys van provocar “molt de dolor i dificultat­s internes”, per bé que va insistir que la seva posició d’abstenir-se davant un govern de Mariano Rajoy era la correcta per evitar el bloqueig del país. “Hem fet servir molt de temps a curar les ferides, però gràcies a la generosita­t d’en Pedro avui som una formació unida i sense impostures”, va dir l’expresiden­ta de la Junta, que va reconèixer que potser llavors es va equivocar “en les formes”.

Susana Díaz va avançar que es tornarà a presentar a les primàries per continuar al capdavant del partit a Andalusia. Però no repetirà el passeig militar de l’última vegada, quan no va trobar rival. Aquest cop ningú no dubta que s’haurà d’enfrontar a un candidat de pes i absolutame­nt fidel a Sánchez. El nom de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, és el que sona més.

El president demana un executiu estable perquè no sigui el PP qui gestioni la crisi i “es perdin drets”

 ?? ENRIQUE GÓMEZ / EP ?? Sánchez i Díaz fent-se una foto amb una simpatitza­nt durant la passejada d’ahir per Còrdova
ENRIQUE GÓMEZ / EP Sánchez i Díaz fent-se una foto amb una simpatitza­nt durant la passejada d’ahir per Còrdova

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain