La Vanguardia (Català)

Tenim un Nobel a casa

- Isabel Gómez Melenchón

Ha començat la temporada dels Nobel i jo tinc una idea per abaratir costos i acabar abans: donar-l’hi al wifi. No, al seu creador no, al Wireless Ethernet Compatibil­ity Alliance, que dit en anglès sempre sona més bé encara que vulgui dir el mateix. El wifi, Nobel del que vulguin. Perquè s’ho mereix i perquè serveix per a tot i per a tots: posa pau a les famílies, entreté alhora que il·lustra, ens connecta amb el món i ens desconnect­a dels que tenim a prop, que sempre és més difícil de suportar. Imaginin un món en què els adolescent­s no es poden relacionar a través de WhatsApp o d’Instagram. O que els nens han de viatjar en cotxe sense les pantalles amb els seus programes favorits, tornaríem a aquell “Quan faltaaaa?” que tant va contribuir a la caiguda de la natalitat. A més que no podrien fer els deures i ens veuríem en la tessitura d’executar-los els pares, com d’altra banda sempre s’havia fet.

Sens dubte la crisi global que s’obriria afectaria més els joves, però no només a ells. Fa poc vaig llegir que el wifi ho sap absolutame­nt tot de

El wifi podria optar a totes les candidatur­es: posa pau a les famílies, entreté alhora que il·lustra...

nosaltres. Tot. El que mengem i les hores que dormim, el que opinem i el que de veritat pensem, que no sol ser el mateix, aquí ens han agafat. Quines sèries seguim i quins llibres no llegim, el que cantem a la dutxa i el que ens canten els que viuen amb nosaltres. Tot. Això, que podria ser vist com una intromissi­ó en la nostra intimitat, en realitat obre les portes a noves opcions. Per exemple, tens un dubte, vols consultar amb algú... abans buscaves un amic, un psicòleg o fins i tot un capellà. Ara pots parlar amb el wifi, al cap i a la fi ningú no et coneix millor, si és que ens entossudim a veure riscos on en realitat hi ha oportunita­ts.

Pensin en les entranyabl­es reunions nadalenque­s, que ja s’acosten. Res millor que el wifi per tenir la festa en pau, perquè entre el que triguem a fer una foto, buscar xarxa, enviar-la, rebre les que ens estan arribant, obrir-les, fins i tot comentar-les, ja hem arribat als gintònics. Estem salvats. A més, tenim un tema comú de conversa: quant paguem pel servei, on podem trobar ofertes o com endevinar la contraseny­a del veí... així, sense adonar-nos-en, ens estem relacionan­t amb els altres, en volen més? També serveix per conèixer gent, com passejar el gos, però més còmode i sense haver de comprar sacs de pinso: “Saps si per aquí hi ha alguna xarxa oberta? És que estic esperant les cotitzacio­ns de Wall Street i no em funciona el 4G”, “a mi em passa el mateix cada vegada que busco l’índex Nikkei”, “oh, de debò?”. Ara mateix, més de 3.800 milions de persones al món tenen accés a internet, i d’aquí un parell d’anys hi haurà més de 12.000 milions de dispositiu­s de tota mena connectats a la xarxa. Tot això és possible gràcies al wifi. Es mereix o no un Nobel?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain