La Vanguardia (Català)

Trump agreuja el conflicte sirià

-

TURQUIA ho té tot a punt per llançar una ofensiva contra les guerrilles kurdes que ocupen la part nord de Síria fronterera amb el país otomà. Després que el president Donald Trump les hagi abandonat a la seva sort, les milícies de les Forces Democràtiq­ues de Síria es preparen per a la que pot ser la seva última batalla.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, té pressa per matar dos ocells d’un tret: d’una banda establir la que denomina “zona segura” d’uns 30 quilòmetre­s d’amplada controlada pel seu exèrcit, i d’altra banda reassentar­hi centenars de milers dels tres milions de refugiats sirians actualment a Turquia, fet que alteraria la demografia de la zona, majoritàri­ament habitada per kurds.

Turquia vol evitar que els kurds sirians, que considera una extensió de la guerrilla kurdoturca del PKK, expandeixi­n el seu poder a la zona fronterera, on durant anys han combatut contra els gihadistes de l’Estat Islàmic rebent suport material i logístic dels EUA. Ara Trump deixa als peus dels cavalls l’únic aliat fiable i durador que ha tingut en el conflicte sirià i els kurds queden entre dos focs: Turquia pel nord i les forces russo-sirianes pel sud.

La decisió del president dels Estats Units de deixar les mans lliures a Erdogan i abandonar a la seva sort els kurds no només amenaça d’alterar el mapa de l’Orient Mitjà sinó que ha provocat un terratrèmo­l polític als EUA, on tant republican­s com demòcrates, així com el mateix Pentàgon –que ha començat a retirar alguna petita unitat sobre el terreny–, han criticat la decisió de Trump, encara que això no li importi en absolut. S’ha evidenciat una vegada més que Trump no té una estratègia coherent per a la regió, ja que al desembre ja va anunciar per sorpresa la seva intenció de retirar totes les tropes de Síria, una cosa que no va arribar a materialit­zar-se. A més, la seva decisió deixa Síria en mans de Turquia, Rússia i l’Iran.

Fins i tot Trump va semblar dilluns adonar-se del seu error i va intentar matisar la seva posició advertint a Erdogan que si deixa anar la mà contra els kurds, els EUA podrien “devastar” l’economia turca, encara que ahir va afegir més confusió en tuitejar d’una banda que “no hem abandonat els kurds, que són uns combatents meravellos­os”, i de l’altra recordant que Turquia és un gran soci comercial dels EUA i convidant Erdogan a visitar la Casa Blanca el 13 de novembre. Que Trump es desentengu­i de Síria agita el mapa geopolític de la regió, on les potències implicades intenten fixar les seves zones d’influència, i agreuja el conflicte ja que la imminent ofensiva turca amenaça de desencaden­ar una altra crisi humanitàri­a i afavorir el ressorgime­nt de l’Estat Islàmic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain