La Vanguardia (Català)

El futur no és en els extrems

- Lluís Foix

La política no està en crisi com sembla que s’obstinen a demostrar els polítics que són incapaços de trobar vies raonables per dirimir els interessos contraposa­ts dels seus representa­ts. El febrer del 2010 es va produir un gran enrenou perquè el llavors president Rodríguez Zapatero va acudir a Washington com a convidat d’honor al tradiciona­l Esmorzar Nacional de l’Oració amb una intervenci­ó d’uns set minuts. El llavors president va parlar que la seva “pregària vol reivindica­r el dret de cada persona en qualsevol lloc del món a la seva autonomia moral i la seva pròpia recerca del bé...”, un discurs correcte coneixent el marc en el qual es produïa.

Josep Antoni Duran Lleida formava part del reduït seguici de convidats que acompanyav­en el president Zapatero. Recordo la intervenci­ó de Barack Obama, que he trobat en les cròniques d’aquell dia. El president deia que “els polítics que som a Washington no servim el nostre país tal com hauríem de fer i, amb freqüència, sembla com si fóssim incapaços d’escoltar-nos els uns als altres per tenir una vegada per sempre un debat seriós i civilitzat”.

Han transcorre­gut gairebé deu anys i la situació continua igual o pitjor a la capital americana i a la gran majoria de les democràcie­s liberals. La història del parlamenta­risme és un continu desacord entre posicions divergents que finalment acaben dirimint-se per uns vots que inclinen la balança cap a un costat o l’altre.

La política és debat, discussió, acords i desacords, dins d’unes regles no escrites de respecte als adversaris que defensen idees diferents. Sense política no hi pot haver progrés, llibertat i convivènci­a.

Tony Blair va ser a les Açores amb George W. Bush i José María Aznar donant el tret de sortida a la guerra de l’Iraq del 2003. Blair ha reconegut que es va equivocar i ha demanat disculpes per haver pres una decisió d’aquesta envergadur­a sense disposar de la informació fiable que la justifiqué­s. La seva reputació va patir per haver anat a una guerra que es va basar en la mentida. Bush se n’ha disculpat, però Aznar encara no ho ha fet.

Els polítics no poden parapetar-se en discussion­s estèrils, en mentides o en debats que no condueixen enlloc. És el mateix Tony Blair qui ha dit que els ciutadans observen amb més interès i atenció la política perquè no estan hi obsessiona­ts com els passa als polítics que viuen més pendents d’agradar que de governar. L’exministre Cristóbal Montoro ho deia en una entrevista divendres després d’una llarga experiènci­a com a polític. Els pressupost­os actuals encara són els seus. Comentava que “ara importa ser famós. La política s’està buidant i sembla que només hi ha comunicado­rs”. La interinita­t de la política espanyola dels últims temps té bastant a veure amb les salts ideològiqu­es que han fet molts polítics depenent dels vents que bufaven, de les enquestes, de les xarxes socials i dels calendaris electorals.

Pedro Sánchez s’entossudia a governar en solitari amb 123 diputats pretenent aconseguir la investidur­a sota l’amenaça de convocar novament eleccions. Tots es van enrocar en les seves respective­s posicions i tornem a ser en campanya electoral. L’interès principal de la majoria de votants és tenir una casa, un salari, cobertura sanitària, una pensió, escoles decents, seguretat personal i llibertat.

Això és la política i no la batalla interminab­le sobre la distribuci­ó de les parcel·les de poder d’uns homes i dones que no s’ocupen de la política, sinó que l’ocupen en règim de propietat. La democràcia, citant Popper, no és per votar governs, sinó per fer-los fora.

Quin sentit tenia la moció de censura presentada per Ciutadans contra el Govern de Quim Torra si era matemàtica­ment impossible guanyarla? Per què no ho va fer Inés Arrimadas quan va guanyar les eleccions? Per què es va utilitzar la debilitat de la Generalita­t actual per guanyar hores de pantalla projectade­s sobre l’electorat espanyol per al dia 10 de novembre? Al final, semblava que la moció era contra Miquel Iceta, a qui es volia censurar. Cayetana Álvarez de Toledo li va retreure als passadisso­s la seva ambigüitat i equidistàn­cia. Quim Torra no va obrir la boca en tot el debat.

La política de trinxeres no és constructi­va si no va acompanyad­a de les contradicc­ions i els desacords. Per això, diu el filòsof Habermas, cal convèncer l’altre, per a la qual cosa és necessari acceptar-lo com a segona persona. El consens és l’objectiu, i la discussió, el camí per assolir-lo. La impressió és que en moltes democràcie­s es van reduint els espais d’interessos compartits i augmenten els murs de la negació i l’odi a l’altre. El futur no és en els extrems, que comporten intransigè­ncia i autoritari­sme. El futur polític, a la llarga, baixarà pel centre del riu i no per les vores.

Es van reduint els espais compartits i augmenten els murs de la negació i l’odi a l’altre

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain