La Vanguardia (Català)

Clau mestra

- Joana Bonet

Has aguantat correctame­nt el sopar de feina; quina combinació tan odiosa la de beure vi fent deures. Des que ja tens un passat, vas decidir declinar amablement les invitacion­s a degustar un menú vespertí com a acte de servei laboral, per bé que de tant en tant se’n cola alguna si ets fora de casa i la rutina no et recull amb els seus hàbits cada vegada més encoixinat­s.

És tard i al teu interior ha anat creixent un foc, una indignació secreta que no va contra ningú. Tan sols són les circumstàn­cies. Sents que t’han arrabassat el teu temps propi, les últimes hores lànguides, cada vegada més imprescind­ibles per descarrega­r les dades del dia, o el que és millor, recrear-se amb les novel·les de Delphine de Vigan o Julian Barnes: Las lealtades i La única historia, dues delícies publicades per Anagrama, que aquests dies ha estat d’aniversari i a molts ens ha fet recordar de quina manera vam ser desvirgats per la seva col·lecció groga i aquest je ne sais quoi herraldià.

El cas és que arribes a la porta de l’habitació d’hotel desitjant desplomar-te sobre el llit accidental, penedint-te d’haver prostituït les teves hores barrejant el consomé amb Excels detestable­s, i la targeta magnètica no obre. El pilot vermell insisteix en la negativa. El cansament no pesa, tomba. Per un moment et veus incapaç de baixar a la recepció i demanar una nova clau. Tant és així que reps un rapte de nostàlgia tàctil: no hi ha res més tranquil·litzador que sentir les claus de casa al fons de la bossa de mà, cascavelle­jant amb la seva promesa de felicitat, que per un moment et recorda les bombolles del xampany.

Hem intentat reduir la mida dels nostres estris domèstics, i també hem volgut reemplaçar virtualmen­t els cinc sentits. Però el tacte, menys exaltat avui que la vista, el gust o l’olfacte, procura un sentit de l’experiènci­a més precís i reconforta­nt que qualsevol d’ells. Descartes assegurava que és el menys enganyós i, per tant, el més segur dels sentits: “El que no es no toca no es veu”.

Més fiables que les targetes magnètique­s, les claus metàl·liques pesen, fan embalum i es perden. I què? La resistènci­a al que és físic i tangible, reemplaçat per allò immaterial, ha modificat aparentmen­t els nostres hàbits. Comprovem la càrrega del mòbil en comptes de parlar-hi, fotografie­m el que veiem en lloc de viure-ho, observem constantme­nt la pantalla com si d’ella n’anés a sorgir el Sant Greal. Però els gurus que ens van conduir a la vida virtual de la hiper connectivi­tat i la immediates­a anuncien ara l’emergència d’una era postdigita­l el 2020, quan les claus magnètique­s ens tornin a fallar en aquella hora en què o s’obre la porta o l’estimbes.

Arribes a la porta de l’habitació d’hotel i la targeta magnètica no obre; el cansament no pesa, tomba

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain