La Vanguardia (Català)

Reduir la llista de dependènci­a un 75% costa 1.500 milions

-

L’Associació de Directors i Gerents als Serveis Socials va denunciar ahir l’estancamen­t del Sistema de la Dependènci­a, amb una llista d’espera de 258.000 dependents que no reben prestacion­s i una inversió pública retallada, finançada un 83,3% per les comunitats autònomes. Eliminar un 75% de la llista d’espera necessitar­ia un increment de la despesa anual de més de 1.500 milions d’euros, que hauria d’aportar íntegramen­t l’Administra­ció central per arribar a una aportació d’un 36%, encara lluny del 50% que estableix la llei.

La despesa mitjana per dependent atès es va situar en 8.090 euros el 2018, dels quals l’Administra­ció central va aportar 1.348 euros en concepte de nivell mínim garantit i la resta ho van cobrir les comunitats autònomes.

La inversió pública en el Sistema d’Atenció a la Dependènci­a va ser de 8.054 milions d’euros l’any passat. No s’han recuperat les retallades del 2012 i “ni tan sols s’ha complert el compromís d’elevar un 5% cada any des del 2018” el nivell mínim que el Govern central aporta a les autonomies per a l’atenció dels dependents, lamenta l’associació.

José Manuel Ramírez, responsabl­e de l’associació, va apuntar ahir que “cada mes aproximada­ment un 1% de la llista d’espera mor, 80 persones al dia moren sense haver pogut exercir el seu dret”.

L’entitat reclama al Govern en funcions un reial decret per complir la previsió dels pressupost­os prorrogats d’apujar un 5% amb efecte l’1 de gener del 2019.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain