La Vanguardia (Català)

Els Mossos vigilen el lliurament de la nena del consolat de l’Uruguai

-

Dues dotacions dels Mossos d’Esquadra custodiave­n ahir l’edifici del consolat de l’Uruguai de Barcelona en espera de poder fer efectiva la resolució judicial que els insta a lliurar al pare la nena de 7 anys que des de divendres s’està a la seu diplomàtic­a amb la mare.

Per complir l’ordre de la jutgessa de primera instància de Vielha e Mijaran (Lleida), que va retirar la custòdia a la mare, de nacionalit­at uruguaiana, una dotació de la policia catalana és a les portes de l’edifici, ubicat a l’avinguda Diagonal, i una altra, al replà, pendents que la dona finalment abandoni la finca amb la nena.

La mare es va refugiar al consolat amb l’objectiu d’evitar lliurar la seva filla al pare biològic, que en té la guarda judicial, després d’haver-se-la emportat a l’Uruguai i que s’arxivés una denúncia de la mare per maltractam­ents i abusos a la menor suposadame­nt comesos pel progenitor.

El lliurament estava previst per a divendres, dia 4, quan s’havia establert que la nena fos transferid­a al consolat de l’Uruguai, un espai idoni, ja que coneix el cònsol i no li resultaria “una persona hostil”.

Tot i això, i malgrat que els dos progenitor­s es van presentar a la seu, el cònsol es va negar a complir l’ordre, i després el Ministeri de Relacions Exteriors de l’Uruguai va emetre un comunicat en què va subratllar que estan exempts de complir-la.

“En el marc del dret internacio­nal convencion­al i consuetudi­nari, l’Estat uruguaià, i per tant la seva missió diplomàtic­a i oficines consulars, està exempt de l’autoritat de la sentencian­t”, assenyala la nota.

Per aquest motiu, la jutgessa Cristina Marrero va instar els Mossos a custodiar l’edifici i lliurar la menor al pare, juntament amb un equip de psicòlegs, en el moment en què la mare o una altra persona en representa­ció seva surti de l’edifici, cosa que es podria allargar sine die.

La magistrada ho ha dictat a instàncies d’un recurs de Fiscalia contra una providènci­a amb què establia un nou lloc i una nova data per dur a terme el lliurament i en què sol·licitava intervenci­ó policial immediata per executar la sentència.

A les seves respective­s interlocut­òries, la jutgessa també ha insistit en la necessitat de resoldre la situació com més aviat millor “tenint en compte la insostenib­le

La jutgessa ordena que se’n vagi amb el pare, però el cònsol fa costat a la mare i s’hi nega, amb el suport del seu Govern

situació de tensió que suporta la menor” i la “pressió” que la nena ha d’enfrontar, que, segons la seva opinió, no es pot “prolongar en el temps”.

Per protestar contra la decisió judicial i donar suport a la mare, dilluns una cinquanten­a de persones es van concentrar davant el consolat uruguaià sota el lema “La María no està sola” en una manifestac­ió que va rebre el suport de Comissions Obreres de Catalunya, que ha censurat un nou cas de “revictimit­zació d’una dona que ha patit violència masclista”.

El punt d’inflexió en aquesta disputa familiar, que ja fa anys que dura, ha estat que es desestimes­sin les denúncies per abusos sexuals per part del pare. Com a conseqüènc­ia del litigi, la nena haurà de ser lliurada al progenitor, que en té la custòdia però a qui fa més de tres anys que no veu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain