La Vanguardia (Català)

No suporto els veïns

La meitat dels barcelonin­s consideren un problema greu la presència al barri de residents sorollosos o molestos

- RAMON SUÑÉ Barcelona

Sempre que es tracta de problemes de convivènci­a a Barcelona, Ciutat Vella encapçala els rànquings. I en qüestió de sorolls el lideratge d’aquest districte és indiscutib­le. L’excés de decibels al carrer, i també de portes endins, a les escales, als replans, dins uns pisos moltes vegades proveïts d’aïllaments deficients, fa la vida impossible a molts residents. Així ho posa de manifest una de les últimes enquestes que ha encarregat l’Ajuntament, la segona onada del 2019 de l’Òmnibus Municipal. Segons aquest sondeig, fet entre el 6 i el 20 de juny, dos de cada tres residents a Ciutat Vella (un 65%) consideren que la presència de veïns sorollosos o molestos al barri és un problema que es podria qualificar de greu o molt greu.

La forta incidència del soroll i les molèsties que se’n deriven en la vida quotidiana dels barcelonin­s són un fenomen generalitz­at a la ciutat. A les llistes de queixes ciutadanes remeses a la Síndica de Greuges o d’avisos a la Guàrdia Urbana ocupen un lloc destacadís­sim. El sondeig en qüestió, elaborat per l’empresa Gesop a partir de mil entreviste­s personals al carrer, indica que més de la meitat dels barcelonin­s (51,5%) de més de 16 anys observen com un problema greu la presència al barri de veïns sorollosos. En aquest sentit, Ciutat Vella s’emporta la palma, per bé que també una majoria de residents a Sants-Montjuïc (59,6%), Sant Martí (57%), Sant Andreu (56,1%) i l’Eixample (52,7%) afirmen que l’excés de soroll perjudica seriosamen­t la convivènci­a al barri. Els números del sondeig revelen clarament la dimensió del problema, si bé el departamen­t d’estadístic­a de l’Ajuntament precisa que són orientatiu­s i que el marge d’error de l’enquesta podria fer variar els resultats en onades posteriors de l’Òmnibus Municipal.

La mateixa enquesta revela que, a parer d’un 36,1% dels barcelonin­s, els sorolls i altres molèsties derivades de la presència de locals de lleure constituei­xen un problema greu per al veïnat.

L’enquesta de l’Ajuntament indica, d’altra banda, que pràcticame­nt dos de cada deu entrevista­ts asseguren que han patit personalme­nt, l’últim any i al seu propi barri, algun conflicte cívic o de convivènci­a. Els més comuns són els relacionat­s amb la insegureta­t, seguits dels que tenen a veure amb l’expressió de valors socials negatius, els sorolls i, en una mesura més petita, la mobilitat, les drogues i la brutícia.

L’enquesta també entra a valorar el paper de la Guàrdia Urbana en la batalla contra les actituds incíviques. En aquest sentit, la policia local de Barcelona obté una nota mitjana d’aprovat (5,5 sobre 10) quan es demana als entrevista­ts que puntuïn la seva actuació en la protecció de l’espai públic. La qualificac­ió és una mica més bona (5,8) quan el que es valora és la tasca de la Guàrdia Urbana en matèria de seguretat viària, vigilància i control del trànsit. Aquesta és precisamen­t, a parer dels barcelonin­s, la funció prioritàri­a que hauria de tenir encomanada la policia municipal, lleugerame­nt al davant de les de vigilar l’espai públic, garantir la convivènci­a i atendre i oferir informació a la ciutadania.

Segons aquest sondeig, l’últim any un 15,1% dels entrevista­ts afirmen que alguna vegada han requerit els serveis de la Guàrdia Urbana. Els que ho van fer van utilitzar majoritàri­ament el telèfon (66,9%), tot i que un 19,9% es van adreçar als agents presencial­ment al carrer, i un 12,6% es van desplaçar fins a la comissaria.

La resposta de la policia local als requerimen­ts dels ciutadans mereix, segons els resultats d’aquest sondeig, una nota de 6,1 sobre 10, i és millor entre la població femenina (6,3) que entre els homes (5,8).

Les principals queixes entre les persones que valoren negativame­nt la resposta de la Guàrdia Urbana en els seus requerimen­ts es deuen al fet que no va arribar a actuar o no es va presentar al lloc dels fets, els agents van ser poc amables o van mostrar poc interès, o no van poder resoldre el problema per al qual els van trucar.

Quatre de cada deu entrevista­ts també consideren problemàti­c el soroll que provoquen els locals de lleure

 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? El soroll que causen els veïns, els locals de lleure i la vida al carrer és un greu problema a Ciutat Vella
XAVIER CERVERA / ARXIU El soroll que causen els veïns, els locals de lleure i la vida al carrer és un greu problema a Ciutat Vella
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain