La Vanguardia (Català)

Al·legacions per aturar els canvis al 22@

Una quarantena de profession­als alerten dels “efectes devastador­s per a l’economia” si el districte es modifica

- SILVIA ANGULO Barcelona

L’equip de govern de l’alcaldessa Ada Colau va presentar fa gairebé un any un document de criteris per modificar el 22@ que va estar en exposició pública fins dilluns. La intenció és dotar el districte tecnològic de més habitatge, en detriment de l’activitat econòmica, a les àrees on encara no se n’ha desenvolup­at. A fi d’intentar frenar una possible modificaci­ó del Pla General Metropolit­à (PGM) o intentar influir-hi, un grup de 40 profession­als han presentat al·legacions contra el document municipal. Alerten dels “efectes devastador­s per a l’economia de la ciutat” si al final es consumen els canvis anunciats, unes modificaci­ons que tampoc no tenen el vistiplau de l’oposició.

En aquest sentit, els signants denuncien que el procés participat­iu “no va tenir en compte les aportacion­s al debat que el mateix Ajuntament havia dirigit i controlat”. De fet, al novembre l’equip de govern va presentar un pacte amb entitats veïnals, teixit associatiu i agents econòmics encaminat a potenciar la mixtura d’usos, triplicar la reserva de sostre per a habitatge protegit de lloguer fins a un 30% –entre 5.000 i 6.000 pisos més– i potenciar la zona nord del 22@, la que hi ha sobre la Diagonal. A més a més, preveu desafectar unes quinze illes de cases entre Bogatell, Trullàs i la Plata del Poblenou, on hi ha edificacio­ns atomitzade­s. La intenció és dur a terme una modificaci­ó urbanístic­a per poder executar aquests canvis.

Les al·legacions presentade­s contra el document de criteris estan firmades per alguns dels “pares del 22@”, com l’enginyer industrial Miquel Barceló, l’exgerent d’Urbanisme Ramon GarcíaBrag­ado, l’exarquitec­te en cap Oriol Clos, l’exgerent del 22@ Pere Fons, l’enginyer de camins Jordi Julià o l’exconselle­r Andreu Mas-Colell, i així fins a 40 profession­als destacats.

A l’escrit denuncien les mancances que presenta el document municipal. Critiquen que no hi hagi cap referència a l’impacte econòmic que el districte tecnològic ha tingut per a la ciutat en els 19

Denuncien que una modificaci­ó del PGM comportari­a una suspensió de llicències i un fre per a la zona

anys de funcioname­nt. Les al·legacions consideren que el document té una perspectiv­a “molt ideològica i poc programàti­ca”, ja que “constantme­nt es fa referència a conceptes com economia social i solidària, creixement inclusiu, economia verda i circular”. Denuncien, a més a més, que “no hi ha estratègia econòmica”, i qualifique­n les referèncie­s sobre l’economia de “suma de bons desitjos i llocs comuns”.

També qüestionen una de les afirmacion­s en què se sustenta l’intent de modificaci­ó del 22@ sobre el desenvolup­ament de la zona nord, que al document s’assegura que està poc desenvolup­ada. A les al·legacions s’afirma que aquesta àrea està transforma­da en un 70%, de manera que considera que introduir-hi canvis comportarà una suspensió de llicències en tot l’àmbit i “la consegüent paràlisi de l’activitat de desenvolup­ament del projecte”. Aquest procés obligaria, al seu torn, a tramitar una nova modificaci­ó del planejamen­t que ja està derivat i aprovat (un 77% en tot l’àmbit del 22@)), cosa que representa­ria anys de tramitació urbanístic­a.

Sobre l’increment de sostre d’habitatge, en les seves al·legacions els signants afirmen que tindria “una repercussi­ó que considerem especialme­nt important sense que els seus efectes estiguin reflectits al document”. Comportari­a reduir un 20% el sostre d’activitat econòmica i l’obligació de destinar més sòl productiu a zones verdes i equipament­s. Per això, entenent la necessitat de disposar de més habitatge de lloguer, recomanen la transferèn­cia d’edificabil­itat al lloc on sigui necessari a través de plans derivats. També insten que l’Ajuntament cedeixi un 10% de sostre d’aprofitame­nt econòmic que rebi per transforma­r-lo en pisos de lloguer.

 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ?? Vista de l’avinguda Diagonal, una de les zones del 22@ gairebé completade­s
ÀLEX GARCIA / ARXIU Vista de l’avinguda Diagonal, una de les zones del 22@ gairebé completade­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain