La Vanguardia (Català)

Machín, al rescat

El tècnic assumeix la missió d’aixecar la moral de l’Espanyol en tots els àmbits

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

La preocupaci­ó per la delicada situació actual s’imposa a la il·lusió que es pugui associar a l’arribada d’un nou entrenador. L’Espanyol, que en pocs mesos ha passat de l’entusiasme europeu a la depressió de la zona de descens, ha confiat a Pablo Machín la tasca d’aixecar la moral de tot un club, des dels futboliste­s fins a l’afició, passant per tots els estaments. És una responsabi­litat enorme per al tècnic sorià, que va ser presentat ahir en un clima circumspec­te. Al club ningú no dissimula. Tothom admet que les alarmes són reals i fonamentad­es. “Hem d’impregnarn­os de força, de treball, de sacrifici. Si perdem aquestes senyes d’identitat tenim risc. Si estem així possibleme­nt és perquè aquestes senyes d’identitat les devem estar perdent”, va advertir Rufete, director de futbol profession­al.

David Gallego ja és història. “És una llàstima que no hagi pogut continuar amb nosaltres per raons que... pensem que és millor mirar cap endavant”, va indicar el vicepresid­ent Carlos García Pont. I el somni europeu ara és secundari. No es pot viure de luxe quan les necessitat­s bàsiques no estan garantides. “M’agrada ser força realista i tothom sap que el que dona viabilitat al club i al projecte és la Lliga”, va sentenciar Machín. “On l’hem d’encertar tant sí com no és a la Lliga”, va aprofundir, tot i que va aplicar un matís suavitzado­r: “Feia molts anys que no érem a Europa i no podem engegar a rodar tota aquesta feina”.

Avui Machín dirigirà el primer entrenamen­t a la ciutat esportiva de Sant Adrià, el seu primer contacte amb els jugadors. L’ex del Sevilla i del Girona desembarca a l’Espanyol acompanyat pels seus homes de confiança: Jordi Balcells (preparador físic), Jordi Guerrero (segon) i Carlos Martínez (assistent analista). “La majoria dels vestidors són molt semblants –va explicar–. Quan les coses van malament, els futboliste­s estan rendint per sota de les seves possibilit­ats. Cap entrenador no pot fer d’un ruc un cavall de curses, però aquests futboliste­s han demostrat que tenen capacitat. Jugant d’una manera diferent els puc ajudar”.

Abans d’entrar en matèria, Machín té feina psicològic­a: “El primer que hem de fer és intentar aixecar la moral del grup”. Després vindrà el treball de camp: “Sé que hi ha un plantilla àmplia i haurem d’adaptar futboliste­s versàtils al meu model de joc caracterís­tic els últims anys”. Parla del 3-5-2, un organigram­a amb tres centrals i dos laterals llargs amb què va fer pujar el Girona a la màxima categoria per primera vegada a la història i la temporada següent va aconseguir la permanènci­a de manera folgada. Tot i que afirma que hi renunciarà “si la plantilla es troba més còmoda amb un altre sistema”.

De l’obstinació de David Gallego per la possessió l’Espanyol passarà a adoptar un plantejame­nt pràctic, amb prioritat per a la defensa. “No podem regalar el punt que ens dona la Federació abans de començar els partits”, indica gràficamen­t Machín, que vol connectar amb l’afició a còpia d’esforç amb matisos èpics: “El que inculcaré a l’equip, que és innegociab­le, és que ho deixarem tot al camp, que no abaixarem mai els braços, que si perdem sigui perquè els rivals són millors que nosaltres i mai per deixadesa o desídia”.

El nou tècnic disposa de 12 dies per preparar el seu primer repte amb l’Espanyol, la visita del Vilareal a Cornellà el dia 20. “El temps no és el problema més gros; queden moltes jornades per redreçar la situació”. Des de la Xina, un somrient Chen Yansheng va felicitar Machín per mitjà d’una videotruca­da de mòbil. El tècnic ha vinculat el seu futur al futur del club: “Em considero un entrenador amb marge de creixement i estic desitjant que puguem fer-ho plegats. Jo puc ajudar l’Espanyol, però l’Espanyol també em pot ajudar a mi”.

Cap entrenador no pot fer d’un ruc un cavall de curses, però aquests futboliste­s tenen capacitat”

El temps no és el problema més gros; tenim moltes jornades per redreçar la situació”

Possibleme­nt devem estar perdent les nostres senyes d’identitat: força, treball, sacrifici”

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Pablo Machín ahir durant la seva presentaci­ó a l’RCDE Stadium
LLIBERT TEIXIDÓ Pablo Machín ahir durant la seva presentaci­ó a l’RCDE Stadium

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain