La Vanguardia (Català)

L’esbroncada de la mare

Marc Márquez explica que no sap córrer sense assumir els riscos d’anar a guanyar

- CARLOS NOVO

Marc Márquez va arribar a Espanya dilluns a la nit i va fer la primera roda de premsa al Campus Repsol de Madrid ahir, després de guanyar el sisè títol Mundial de MotoGP (vuitè Mundial en totes les categories) aquest cap de setmana al circuit de Buri Ram (Tailàndia). Tranquil i relaxat, sense indici de jet-lag, va assegurar que “la temporada ha estat gairebé perfecta”. El pilot va revelar que no sap córrer d’una altra manera que no sigui per guanyar i donar el màxim, i va explicar l’esbroncada que li va clavar la seva mare després de caure als entrenamen­ts: “Va ser una caiguda forta, sens dubte. Feia anys que no en tenia una de tan forta, sobretot perquè hi va haver compressió de vèrtebres i de l’esquena. Em vaig quedar sense aire cinc segons, però se’t fan eterns, com si fossin vint. Divendres la meva mare ja em va clavar l’esbroncada. Els meus pares ho pateixen. Esclar que m’agradaria no caure tant, però, si vols ser campió, has d’estar disposat a tot. I, si has de caure vint vegades per trobar el límit i després fer-ho servir a la cursa, doncs ho has de fer”.

Aquest any la festa a casa dels Márquez encara no s’ha acabat. Ara mateix la preocupaci­ó de Marc és que el seu germà, Àlex, guanyi el títol de Moto2. Al de Cervera se’l veu molt il·lusionat amb aquesta possibilit­at: “L’Àlex ha de saber gestionar la pressió. S’ho està guanyant amb esforç, i ara ha de poder treure el millor d’ell mateix. Jo no li posaré més pressió encara. Vull que estigui concentrat i que s’ho passi bé. Sembla que ser germà de sigui fàcil, però jo crec que és just el contrari. Esclar que hauria canviat el meu títol pel seu a Moto2, ho he dit moltes vegades”, va dir.

Márquez sap que als 26 anys (en farà 27 al febrer) el seu nom ja ha entrat a la llegenda de l’esport mundial, però no sembla gens preocupat: “El meu repte no és assolir els campionats que té Agostini (15). No m’han obsessiona­t mai números ni noms; només visc la meva passió i visc el present, o sigui que el 2020 l’objectiu tornarà a

“Quan vaig començar, a les curses podien guanyar quatre motos; ara en poden guanyar vuit”, diu el pilot

“A Messi li veus un golàs i després en fa un altre de millor; esclar que puc millorar, i és el meu mirall”

ser el mateix. De moment en tenim vuit, i s’han de gaudir, perquè no saps mai quan s’acabarà tot això. Sé què és que molts nens i nenes et tinguin com a referència. Et dona una responsabi­litat extra, i jo ho intento portar amb naturalita­t”.

També va explicar que, a diferència del que es pensa molta gent, ell té marge de millora. I va posar com a exemple dos dels seus ídols: “Esclar que es pot millorar. Mira un dels meus ídols, Rafa Nadal, que en cada partit fa una cosa nova. O el mateix Messi. Li veus un golàs i després en fa un altre de millor, o sigui que els altres esclar que podem millorar. Aquest és el meu mirall. Per exemple, cada any caic a la cursa següent a la d’aconseguir el títol, o sigui que aquest és un primer repte”.

Si hi va haver una cosa que va fer l’efecte que no agrada a Márquez és que es digui que Honda li fa una moto específica per a ell: “Honda fa una moto que vol ser la millor de la graella, i el pilot ha de tenir capacitat d’adaptació. Sempre n’hi ha un que té més pes que un altre, però el que és positiu de la nostra estructura és que tots tres pilots tenim els mateixos comentaris o les mateixes directrius de cara a l’evolució. Estem en un esport en què el pilot marca la diferència, però hi ha un 30% en què la moto i l’equip són clau”.

El vuit vegades campió del món creu que el campionat ara mateix és molt més complicat que quan va començar el 2013. “Ara fins a vuit motos poden guanyar una cursa. Quan vaig començar només podien guanyar curses quatre motos”.

Al que Marc Márquez es nega és a córrer al Dakar en un futur: “No faré mai el Dakar amb moto. Sé que em faria mal, i s’ha de ser realista. Allà són molt experts i ràpids”.

 ?? SERGIO PEREZ / REUTERS ?? Marc Márquez fent-se una foto amb treballado­res de Repsol després de la roda de premsa a Madrid
SERGIO PEREZ / REUTERS Marc Márquez fent-se una foto amb treballado­res de Repsol després de la roda de premsa a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain