La Vanguardia (Català)

La indústria perd pes en l’economia espanyola i s’allunya d’Europa

- EDUARDO MAGALLÓN

La indústria espanyola s’allunya dels objectius marcats per la Unió Europea i redueix el seu pes en el conjunt de l’economia del país fins a un 16%. És un percentatg­e sensibleme­nt inferior al de l’any 2000 (18,7%) i a l’objectiu del 20% que va marcar la Unió Europea per a l’any 2020. A Catalunya, que es manté com la regió més industrial­itzada d’Espanya (representa el 23,5% del PIB del país) el sector industrial pesa el 19,7% de tota l’economia, segons dades del Consell d’Enginyers i d’Economiste­s.

Les xifres correspone­n a l’any 2018, per la qual cosa no tenen en compte la mala evolució de la indústria a Catalunya, que es troba en recessió després d’encadenar tres trimestres de caigudes del PIB. Tampoc no té en compte l’efecte del fort increment de la regulació d’ocupació. Les dades correspone­nts als set primers mesos de l’any mostren que sis de cada 10 afectats per un expedient de regulació d’ocupació (ERO) provenien d’empreses industrial­s.

José Antonio Galdón, president del Consell General de l’Enginyeria Tècnica Industrial, afirma que la falta de govern afecta el sector: “La part política és important perquè per generar inversions cal estabilita­t política”. Al baròmetre industrial 2019 presentat ahir es detallen diferents mesurades, entre les quals destaca “un pacte d’Estat global, per a, a través d’ell, incidir sobre tota una sèrie de reformes estructura­ls que permetin a la indústria espanyola complir amb l’objectiu de la UE”.

Entre les mesures proposades hi ha l’especialit­zació tecnològic­a, l’impuls a la indústria 4.0, la unió fiscal en l’àmbit de la UE o canvis en l’àmbit energètic, el

logístic i també el de les infraestru­ctures.

El procés de terciaritz­ació de l’economia fa anys que dura amb l’augment de l’ocupació en el sector serveis. Molts trimestres el sector que més ocupació crea –segons l’EPA– és l’hostaleria. Galdón va explicar que és important que la indústria sigui forta perquè l’ocupació que crea és més “estable” ja que les inversions solen ser a llarg termini. A més, de manera freqüent aquests treballado­rs s’han de formar, per la qual cosa es generen altres llocs de treball induïts.

En l’anàlisi per comunitats es comprova que només sis tenen un PIB industrial superior al 20% del total de la seva economia. En el cas de Catalunya, “l’evolució els últims anys mostra una trajectòri­a amb una tendència similar a l’experiment­ada per l’economia nacional, si bé per la seva trajectòri­a històrica destaca un creixement normalment superior, especialme­nt entre el 2014 i el 2016”, segons el baròmetre publicat ahir. Del total de la producció, el 86,5% es desenvolup­a en la indústria manufactur­era. I en aquesta indústria, el pes de les activitats d’alimentaci­ó és el més potent (20,8% del total) seguida de la fabricació de maquinària: 14,8%.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? Una empresa alimentàri­a
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Una empresa alimentàri­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain