La Vanguardia (Català)

Valerio defensa apujar les pensions amb l’IPC mitjà

El Govern farà servir un decret llei si continua en funcions

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

El Govern en funcions assegura que abans que acabi l’any s’aprovarà la nova revaloritz­ació de les pensions. La promesa electoral de Pedro Sánchez llançada dilluns suposa tornar a deixar en l’aire l’increment del 0,25% –fixat en la reforma del PP pel desequilib­ri pressupost­ari de la Seguretat Social– i planteja algunes incògnites a què ahir va provar de donar resposta la ministra de Treball, Magdalena Valerio. Així, va avalar que la pujada es calcularà inicialmen­t en funció de l’IPC que Economia i Hisenda han de projectar per a l’any que ve, mentre va defensar que “el raonable” és tenir en compte la inflació mitjana de l’any per evitar desfasamen­ts respecte a l’evolució final dels preus.

“Encara no sabem la previsió d’IPC per al 2020”, va insistir Valerio. A més, va explicar que l’aprovació de la xifra acostuma a tenir lloc en els últims dies de desembre. Per això, va posar l’accent que queda temps per prendre la decisió i perquè es formi un executiu amb capacitats plenes. En tot cas, la dirigent socialista va reconèixer que, si el Govern continua en funcions en aquell moment, no dubtaran a aprovar la millora de les prestacion­s mitjançant decret llei, com tenen previst fer divendres vinent amb els ajuts per la fallida de Thomas Cook. “Existeix la figura del reial decret llei, que la mateixa llei del Govern diu que, en supòsits d’urgent necessitat o per raons d’interès general, es pot fer servir”, va asseverar.

El sistema de revisió de les pensions en funció de l’IPC mitjà es va aplicar a finals de l’any passat, quan per primera vegada Treball no va prendre com a referència la inflació del mes de novembre –un sistema de càlcul que s’havia deixat d’utilitzar amb la implantaci­ó del polèmic índex de revaloritz­ació–. Tal com van els preus, la ministra va descartar que, quan acabi el 2019, sigui necessari abonar una petita paga, com l’any anterior. A començamen­ts d’any les pensions van pujar un 1,6%, tret de les mínimes, que es van incrementa­r un 3%.

Segons l’acord pressupost­ari de PSOE i Podem, la Seguretat Social havia de revisar la pujada a finals del 2018 i el 2019, en el cas que la inflació real fos superior a l’1,6%. Aquest any, el panel d’experts de Funcas esperen que l’IPC mitjà se situï en el 0,8%. Davant aquesta

La resta de partits en el pacte de Toledo va donar suport a tenir en compte la inflació, recorda la ministra

situació, la màxima responsabl­e de Treball va destacar que els pensionist­es estan guanyant poder adquisitiu, “compensant el que es va perdre amb els anys en els quals es va apujar un 0,25%”.

El mateix panel d’experts preveu que, de mitjana, l’IPC del 2020 se situarà en un 1,2%.

A més, Valerio va provar de treure ferro al fet que Sánchez anunciés l’actualitza­ció sobre les pensions a pocs dies de l’inici oficial de la campanya electoral. En aquest sentit, va recordar que aquest compromís és present “en tots els programes del PSOE dels últims temps”. També va ressaltar que la vinculació dels preus a la revaloritz­ació de les pensions va ser l’únic punt al qual van donar suport els grups parlamenta­ris de la penúltima legislatur­a, a través d’un preacord del pacte de Toledo. El preacord va naufragar al seu dia amb la resta de recomanaci­ons de la comissió del Congrés. “Suposo que tampoc els altres grups polítics no posarien cap problema perquè fos així”, va apuntar.

La ministra va participar ahir en una jornada de la UGT sobre becaris. Segons les estimacion­s del sindicat, les pràctiques dels joves equivalen a 300.000 llocs de treball anuals. Com que en la seva immensa majoria no són remunerade­s, la Seguretat Social deixa d’ingressar més de 1.100 milions d’euros a l’any i no es paguen més de 3.000 milions en salaris.

 ?? EUROPA PRESS ?? La ministra de Treball en funcions, Magdalena Valerio
EUROPA PRESS La ministra de Treball en funcions, Magdalena Valerio

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain